Obavijesti

Tech

Komentari 0

Prodaje se voćnjak u kojem se 'rodila' poznata 'Apple jabuka'

Prodaje se voćnjak u kojem se 'rodila' poznata 'Apple jabuka'
1

Poljoprivredno gospodarstvo je prazno više od godinu dana i tko god kupi lokaciju u Dundeliju blizu granice sa saveznom državom New Yorkom morat će voljeti kućne popravke gotovo jednako koliko i povijest...

VIDEO

Prodaje se stari voćnjak u kanadskom Ontariju, rodna lokacija poznate McIntosh Red jabuke, koju je John McIntosh otkrio još 1811. godine i koja je postala jedna od najpopularnijih sorti te je nadahnula i Appleov logo te Macintosh računala, piše BBC

McIntoshevu farmu prodaje sadašnji vlasnik Gerd Skof za 875.000 kanadskih dolara ili 675.00 američkih.

Poljoprivredno gospodarstvo je prazno više od godinu dana i tko god kupi lokaciju u Dundeliju blizu granice sa saveznom državom New Yorkom morat će voljeti kućne popravke gotovo jednako koliko i povijest.

Novinar CBC-a koji je posjetio lokaciju opisao ju je jednostavno - „obraslo”. „Danas stabla McIntoshevih crvenih jabuka ostaju neobrezana i neobrana, sa stotinama kilograma voća koje truli na zemlji. Neka su nestala u divljoj obraslosti, zajedno s kruškom, šljivom i orahom, kako se voćnjak polako pretvara u šikaru”, napisao je Stu Mills za CBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gospodin Skof je izjavio kako su se on i njegova supruga preselili prije 16 mjeseci da budu bliže bolnici u svojoj starosti. Prije nego su kupili lokaciju 1987. godine, kaže da je gospodarstvo promijenilo par vlasnika. Tijekom godina ugradio je dodatne kupaonice i druge sadržaje za radnike.

Neki od njegovih susjeda iznenadili su se na cijenu, no gospodin Skof kaže da ne žuri prodati farmu.

„Ja sam star, nisam bio bolestan niti jedan dan, nikad nisam bio u bolnici, preselio sam se prije 16 mjeseci, a moja tri zamrzivača u Ottawi puna su voća kako bi me održali mladim”, poručio je.

Gospodin Skof smatra da bi odigrana uloga farme u poljoprivrednoj povijesti bila „idealna turistička atrakcija”, iako to on sam nikada nije želio učiniti.

U jednom trenutku, toliko su mu smetali ljubitelji povijesti jabuka koji su istraživali njegovo imanje, da je postavio znak „nema neovlaštenog ulaska”.

Povijest McIntosh jabuke

Potražite li definiciju riječi „jabuka” u rječniku, vjerojatno ćete pronaći sliku McIntosh Red jabuke - slatki, ali blagi okus voća suštinski je ukus rane jeseni.

Plod je otkrio John McIntosh 1811. godine kada je kupio poljoprivredno gospodarstvo. Tada je otkrio neke mladice jabuka koje su proizvele posebno ukusno voće. Njegov sin je potom naučio klonirati stablo te je započeo komercijalnu proizvodnju 1870. godine.

Izvorno McIntosh stablo uvenulo je 1910. godine, no život su nastavili klonovi. Do 1960. godine McIntosh je dominirao na 40 posto kanadskog tržišta jabuka, a izvozio se čak i u Veliku Britaniju.

Jabuku je toliko volio zaposlenik Applea Jef Raskin da je imenom jabuke nazvao i poznato osobno računalo te tvrtke, uz laganu promjenu spelovanja kako bi se izbjegla autorska prava neke druge tvrtke.

Više je teorija o zagriženoj jabuci branda Apple, a jedna od popularnijih je da je zagrižena jabuka posveta Englezu Alanu Turingu, znanstveniku koji je zaslužan za razvoj modernih računala.

Unatoč svim njegovim zaslugama, bio je uznemiravan zbog svoje homoseksualnosti koja je u to vrijeme bila u Ujedinjenom Kraljevstvu zabranjena. Turing je umro 1954. godine od trovanja cijanidom, a vjeruje se da se ubio zagrizavši, upravo, otrovanu jabuku.

No, unatoč svemu popularnost McIntosh jabuka je oslabjela, pa sada čini samo četvrtinu kanadskog tržišta i 5 posto američkog tržišta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje