Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Program koji čita misli radi po principu Googleove tražilice

None Foto: fotolia

Računalni program u 90 posto slučajeva predvidio je točan ishod, a znanstvenici se nadaju da će im u budućnosti pomoći u suzbijanju i kontroliranju raznih ovisnosti

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija razvili su tehnologiju koja omogućuje čitanje misli koristeći pritom prošlost da bi odredili buduće kognitivne uzorke i procese razmišljenja. Istraživanje je provedeno na pušačima koji osjećaju želju za cigaretom. Jedna skupina volontera gledala je filmove koji pobuđuju želju za cigaretom, a druga nije gledala ni jedan film. Nakon što su pogledali film, ispitanici su se trebali oduprijeti želji za pušenjem. 

Pomoću snimki mozga, znanstvenici su pokušali odrediti koji dio mozga se odupire želji za pušenjem. Računalni program koji su razvili omogućuje im da predviđaju kognitivno ponašanje na sličnom principu kao što to radi Googleova tražilica koja pokušava odgonetnuti pojmove prije nego ih korisnik sam upiše do kraja.

- Računalni program predviđao je promjene u neurokognitivnim strukturama i želju ispitanika za cigaretom nakon što su pogledali film. Nastojali smo predvidjeti koji su film ispitanici gledali i da li će se uspjeti oduprijeti želji za pušenjem. Program je u 90 posto slučajeva predvidio točan rezultat. Algoritmi koje računalni program koristi uspjeli su otkriti ispitanikovo mentalno stanje i misaone procese - ističe voditeljica istraživanja Ariana Anderson. 

U budućnosti, znanstvenici namjeravaju koristiti ovu metodu kako bi spriječili ili kontrolirali ovisnosti.

Komentari (3)
  • uvijek istraživanja na pušačima, kao da smo da ne kažem šta, g***..

    27. 12. 2011,   21:56
  • da,mogli bi jednom istraživanja na istraživačima vršiti.

    27. 12. 2011,   23:10
  • Čita misli? Ovo je daleko od čitanja misli. Ne mogu poreći da je nekakvo postignuće, ali jednostavno se ne mogu pomiriti s tim da ste napisali da je to čitanje misli. Napišite članak kad izume program koji će na temelju genetske strukture i cjelokupnog životnog iskustva nekog čovjeka moći predvidjeti što će taj čovjek reći u kojoj situaciji.

    4. 1. 2012,   20:55