Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Protivnici cijepljenja su među najvećim prijetnjama zdravlju'

None Foto: Dreamstime

Od deset navedenih na svojoj internetskoj stranici, jednom od najopasnijih prijetnja zdravlju WHO smatra rastući trend odbijanja cijepljenja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na svojim je internetskim stranicama objavila popis deset najvećih prijetnja zdravlju stanovnika, a jednom od najvećih smatra protivnike cijepljenja.

Među prijetnjama koje su izravna posljedica ljudskog djelovanja WHO navodi zagađenje zraka, klimatske promjene, loš zdravstveni sustav i siromaštvo te dodaje prijetnju od zaraze ebolom, HIV-om, virusom denge i obolijevanje od neinfektivnih bolesti poput karcinoma, dijabetesa ili bolesti krvožilnog sustava.  

Od deset navedenih na svojoj internetskoj stranici, jednom od najopasnijih prijetnja zdravlju WHO smatra rastući trend odbijanja cijepljenja te izostanak spremnosti za borbu protiv bolesti poput ospica. 

PROTIV PNEUMOKOKA Za svu djecu do 12 mjeseci bit će obavezno novo cijepljenje

Premda je velik broj stanovnika već zaštićen od raznih bolesti odgovarajućim vrstama cjepiva, na zaštiti zdravlja moglo bi se napraviti i više, jednostavnim cijepljenjem, smatraju stručnjaci WHO-a. 

Cijepljenje godišnje spriječi dva do tri milijuna smrtnih slučajeva

Posljedica opiranja pojedinaca cijepljenju ili odbijanja cjepiva unatoč njegovoj dostupnosti mogla bi unazaditi dosad postignuti napredak kada su posrijedi bolesti koje se mogu spriječiti uz pomoć odgovarajućeg cjepiva. 

Cijepljenje je, ističe WHO, jedan od najisplativijih načina za izbjegavanje određenih bolesti. Godišnje sprečava dva do tri milijuna smrtnih slučajeva u svijetu, a još bi ih se jedan i pol mogao spriječiti kada bi se poboljšala procijepljenost na globalnoj razini. 

Unatoč tim podacima sve je više onih koji ne vjeruju u učinkovitost cjepiva, a kao razlog za njegovo izbjegavanje navode neprovjerene glasine ili teorije zavjere. 

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije broj oboljelih od nekih bolesti povećao se u posljednjih nekoliko godina, što još više pridonosi skepticizmu kada je cijepljenje posrijedi. 

Broj oboljelih od ospica na globalnoj je razini u posljednjih nekoliko godina porastao za čak 30 posto, no razlozi za to su kompleksni i nisu svi posljedica protivljenja cijepljenju.  

Nepovjerenje u sigurnost cjepiva

Žalosno je da je u nekim državama koje su bile nadomak potpunom iskorjenjenju ospica evidentiran povećan broj oboljelih. 

Kao izliku za izbjegavanje cjepiva ljudi najčešće navode nepovjerenje u sigurnost cjepiva. 

Zdravstveni radnici, osobito u većim zajednicama najodgovorniji su kada su posrijedi informacije i savjeti o cjepivu i njegovoj učinkovitosti. Oni pacijentima moraju dati pouzdane i vjerodostojne informacije.

PANIKA ZBOG ZARAZE Panika zbog epidemije: 'Stanje je ozbiljno, treba cijepiti djecu'  

Po podacima WHO-a broj oboljelih od ospica u porastu je i u Sjedinjenim Državama, a od 2014. ondje su zabilježena tri vala bolesti s velikim brojem zaraženih, među njima i slučaj zaraze tri stotine Amiša koji žive u izoliranoj zajednici. 

WHO na internetskoj stranici ne otkriva na koji način kani 'djelovati' kada su posrijedi protivnici cijepljenja u Sjedinjenim Državama, no obećava da će se angažirati na potpunoj eliminaciji raka vrata maternice u svijetu te da će iskorijeniti dječju paralizu u Afganistanu i Pakistanu

Dobra je vijest da je prošle godine u objema zemljama evidentirano manje od 30 slučajeva dječje paralize.

Komentari (20)
  • nisam protiv cijepljenja ali onaj koji nije cjepljen mora biti vidljivo označen

    27. 1. 2019,   15:40
  • A gdje je tu u toj priči 5G mreža?

    23. 1. 2019,   16:18
  • trebalo bi zabraniti svim naučnicima da stvaraju nove viruse, bolesti, jer sve je to od njih došlo, da farmaceutska industrija može živjeti i još avione koji nas truju, sve to bi morala zabraniti "naša" vlada. Roditelji ne žele cijepiti, jer dobro znaju od čega si ta cjepiva, uostalom, zašto zdravo tijelo trovati....

    23. 1. 2019,   21:35