Obavijesti

Tech

Komentari 0

Provjera "to do" liste prije odlaska na godišnji odmor!

Provjera "to do" liste prije odlaska na godišnji odmor!
1

Prije odlaska na godišnji odmor Renata i Marko dogovorili su sve detalje s izvođačima radova kako bi koordinaciju mogli prepustiti nadzornom inženjeru.

VIDEO

Po završetku grubih radova, mnogi investitori povesele se skorašnjem završetku gradnje kuće i useljenju. No, za investitore najteži dio posla tada tek počinje. U fazi obrade unutarnjih i vanjskih zidova, pročelja i pripreme za uređenje interijera, na gradilištu se izmjenjuju vodoinstalateri, električari, bravari, žbukeri, stolari i još mnogi drugi izvođači radova. Iako je većina detalja predviđena projektom, neke izmjene događaju se tek kada investitori počinju "osjećati" kuću. Prije ulaska u fazu uređenja interijera kojoj se posebno veseli ženski dio obitelji Jelušić, prisjetimo se radova koje su skinuli s to do liste.

Projektom predviđenu narančastu boju fasade odlučili su zamijeniti nekom tamnijom nijansom. Budući da se na tamnoj fasadi brže uočavaju oštećenja uzrokovanja promjenom temperature i vlažnosti zraka, kao i izloženost sunčevom zračenju, stručnjaci iz tvrtke RÖFIX morali su posegnuti za dodatnom zaštitom završne žbuke. No, prije toga bilo je potrebno toplinski izolirati ovojnicu kuće. Izolacija ovojnice zgrade, tj. zidova, krovova i podova može se izvoditi s različitim materijalima, a Jelušići su izabrali  Multipor termoizolacijske ploče. Rad s njima je jednostavan, jer su lagane, lako se pile i prilagođavaju na potrebne dimenzije. Takve se lijepe na vanjske zidove kuće te dodatno pričvršćuju pričvrsnicama. Mogu biti različite debljine, a u ovom slučaju projektant je predvidio debljinu od 20 cm, što s 30 cm zida od Ytong blokova čini ukupno 50 cm debeo vanjski zid. Po potrebi dodatno su osigurane kritične točke na ovojnici kuće kako bi se spriječili gubici topline. 

Unutarnji zidovi su spremni za soboslikare. U stambenom prostoru korištena je vapneno-cementna žbuka dok su kupaonice i druge prostorije, koje će biti opterećene vlagom, žbukane gips-vapnenom  žbukom. Zidovi se moraju sušiti najmanje 28 dana prije nego se nastavi sa završnom obradom. Prije žbukanja unutarnjih zidova nužno je definirati položaj rasvjetnih tijela, raspored utičnica i položaj električnih i vodovodnih instalacija u kući.

U podove postavljeno je podno grijanje, a nakon što se osuši estrih, podovi će biti spremni za postavljanje podnih obloga. 

Dobru uigranost izvođača Renata i Marko iskoristili su kako bi se posvetili biranju sanitarija, pločica, vodokotlića i tuš kanalica za svoju buduću kupaonicu. Da energetska učinkovitost ne mora biti lišena visokog dizajna uvjerili su se odabravši Hansgrohe miješalice i tuševe s Eco Smart štednom funkcijom za 40% manju potrošnju vode. Ugradbeni TECE štedni vodokotlić za ispiranje wc školjke koristit će 4,5 litre vode. TECE tuš kanalice zamijenit će velike kade i rasteretiti prostor kupaonice. 

Prije odlaska na godišnji odmor Renata i Marko dogovorili su sve detalje s izvođačima radova kako bi koordinaciju mogli prepustiti nadzornom inženjeru i voditelju radova. Po povratku s godišnjeg odmora radovi prelaze u fazu 5 – uređenje interijera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana