Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Provjerite ih: Stižu promjene na svim benzinskim postajama

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL 3

Benzinska goriva će biti označena krugom, dizelska kvadratom, a plinovita alternativna goriva rombom. Uz svaki motorni benzin stajat će oznake poput E5, E10 ili E85 koje govore o postotku etanola

Na sve hrvatske benzinske postaje od petka, 12. listopada, stiže novo označavanje goriva. Svaki pištolj i svaki mjerni uređaj morat će dobiti posebne oznake o vrsti goriva i udjelu biogoriva u njima. Benzini će tako dobiti oznaku kruga, dizeli kvadrat, a plin će imati oznaku romba, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Uz svaki motorni benzin stajat će oznake poput E5, E10 ili E85 (standardizirana kružnica i slovno-brojčana oznaka). One će potrošačima govoriti koliki je maksimalni postotak etanola, odnosno biogoriva, u gorivu - E5 do 5 posto, E10 do deset posto itd.

Foto: HGK

Za plinovita goriva oznake su jednostavne i signaliziraju o kojem se tipu goriva radi, romb će se koristiti kao simbol za plinovita goriva, slovno-brojčana oznaka H2 za vodik, CNG za stlačeni prirodni plin, LNG za ukapljeni prirodni plin te LPG za ukapljeni naftni plin. 

Nove oznake bit će postavljene i u neposrednoj blizini čepa spremnika za gorivo na novim vozilima, a bit će prezentirane i u priručnicima za nova vozila, kao i kod distributera vozila. 

Igor Grozdanić iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore sugerira da vlasnici svih starijih vozila pitaju distributere koju količinu biogoriva podnosi njihov automobil, jer mnogi motori automobila ne reagiraju najbolje na više vrijednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale poput plastike, gume ili aluminija.

Inače, najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu bit će E5, što znači za motor najmanje agresivnih do 5 posto etanola u gorivu.  Isti se princip, navodi Grozdanić, odnosi i na dizelska goriva. 

- S njima i njihovim označavanjem biti će ista procedura kao i s benzincima, ali s jednom razlikom da će dizelska goriva bit označavana kvadratom i slovno-brojčanim oznakom, primjerice B10. U ovom slučaju B10 znači do 10 posto udjela biogoriva. Kvadratom i slovnom oznakom XTL označit će se sintetička dizelska goriva koja nisu dobivena iz sirove nafte. Kao i kod motornog benzina, odnosno etanola, i kod dizela i njegove bio komponente također će trebati provjeriti usklađenost s vozilom koje imate - upozorio je Grozdanić.

Osim u svih 28 zemalja Europske unije, ove oznake će se koristiti u Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, kao i u Makedoniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj.

Komentari (49)
  • Hebo oznake, spuštajte cjene!!!

    11. 10. 2018,   14:37
  • Oke, i odkud da ja znam od tih par koji Dizel trebam tankat? Majke ti kakve idiotarije rade... bolje snizite cijene - tu se bavite glupostima !

    11. 10. 2018,   14:47
  • Meni je poznato smo XXX+18.

    11. 10. 2018,   15:28