Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prva ženska šetnja u svemiru: NASA danas ispisuje povijest!

None Foto: Pixsell/NASA/Kombo 2

Isključivo ženska šetnja trebala se dogoditi u ožujku no morala je biti otkazana jer jedna od astronautkinja nije imala dobro svemirsko odijelo, pa ju je u toj zadaći morao zamijeniti kolega...

Američke astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir ušle su u povijest kao sudionice prve potpuno ženske svemirske šetnje u koju će izaći s Međunarodne svemirske postaje (ISS) da zamijene neispravnu bateriju. 

Izlazak je bio predviđen u 13.50 po srednjoeuropskom vremenu i trebao bi potrajati nešto više od pet sati koliko će, procjenjuje se, biti dovoljno da završe posao. 

PRATITE UŽIVO:

Isključivo ženska šetnja trebala se dogoditi u ožujku no morala je biti otkazana jer jedna od austronautkinja nije imala dobro svemirsko odijelo, pa ju je u toj zadaći morao zamijeniti kolega.

“Naša postignuća nadahnuće su studentima diljem svijeta, pokazuju da vas težak rad može odvesti do velikih visina i svi studenti trebali bi se vidjeti u takvim postignućima", rekla je glasnogovornica NASA-e u najavi ženske šetnje.

ULTIMA THULE NASA je snimila najudaljeniji objekt: Izgleda kao snjegović

Izlazak dviju žena prenosit će se uživo na televiziji  Američke svemirske agencije (NASA) i na njezinoj mrežnoj stranici. 

Astrounautkinje Christina Koch i Jessica Meir zamijenit će bateriju u koju se pohranjuje električna energija sa solarnih panela kako bi ISS imao električne energije i kada nije izloženoj izravnoj Sunčevoj svjetlosti.  

Koch bi trebala biti rekorderka po najduljem boravku u svemiru za žene jer je predviđen njezin ostanak u orbiti do veljače 2020.

POTRAGA MEĐU ZVIJEZDAMA Nova NASA-ina nada: Sonda će u svemiru loviti 'male zelene'

Svemirske šetnje za nju su posebno važne, kazala je.

"Ono što sada radimo pokazuje sav rad koji su u prethodnim desetljećima obavljale žene kako bi nas dovele do točk gdje smo dana", dodala je Meir.

Koch je već prošetala svemirom te će joj izlazak u petak biti četvrta šetnja, a njezinoj kolegici Meir prva.  

S ISS-a se od 1998. godine obavilo 200 svemirskih šetnja.

Foto: ilustracija

Ženska šetnja u svemiru najavljena u ožujku morala je biti otkazana jer je svemirsko odijelo astronautkinje Ann McClain bilo preveliko te je njezin izlazak iz sigurnostnih razloga bio otkazan.

Ukupno je 14 žena dosad prošetalo svemirom, a prva je bila ruska kozmonautkinja Svetlana Savickaja u srpnju 1984.

Prvi muškarac koji je to učinio bio je ruski kozmonaut Leksej Leonov 1967. godine.

POGLEDAJTE VIDEO

Glasnogovornica NASA- navodi da je sve veći broj žena astronautkinja. 

"Godine 2013. pedeset posto kandidata za astronauta bile su žene", a od 11 članova kandidata u programu obuke u 2017. bilo je pet žena".

Komentari (164)
  • Ako odu na kavicu, pa cakula, nece se vratiti sve dok imaju kisika. Sreca da nema trgovina usput.

    18. 10. 2019,   17:25
  • Ah, opet ovi američki pozeri

    18. 10. 2019,   17:20
  • Imas los teleskop. malo manje vjeruj trolovima po netu i gledaj cinjenice. I dijete ti matematicki moze dokazati sve sto te zanima

    19. 10. 2019,   08:41