Obavijesti

Tech

Komentari 43

Prve GMO bebe: Ako taj Kinez nije lagao, opasno se igra Boga

Prve GMO bebe: Ako taj Kinez nije lagao, opasno se igra Boga
1

IZMIJENIO GENE: Kineski znanstvenik stvorio je GMO bebe imune na virus HIV-a. Ostali znanstvenici zamjeraju mu netransparentnost i ‘izigravanje Boga’

VIDEO

Osjećam se ponosno, najponosnije, rekao je kineski znanstvenik, profesor He Jiankui, koji je prvi put u povijesti stvorio genetski modificirane bebe.

He je, koristeći sustav CRISPR/cAS9, izmijenio dio gena embrija sedam parova koji su se podvrgnuli umjetnoj oplodnji. Rezultat su dvije potpuno zdrave curice, rođene prirodno imune na HIV. He je u srijedu rekao da je još jedna žena zatrudnjela. Kineske vlasti su zabrinute i naredile su pokrajinskim vlastima da smjesta provedu istragu i razjasne cijeli slučaj. He je svojim postupkom, koji mnogi nazivaju “izigravanjem Boga”, osim vlasti, uzburkao ostale znanstvene krugove i izazvao zgražanje znanstvenika, kolega istraživača, ali i teologa. Hrvatski znanstvenici zamjeraju mu što, prije svega, rezultate nije nigdje objavio u obliku znanstvenog istraživanja ili disertacije nego ih je samo iznio u videu na YouTubeu.

Napravio GMO bebe: 'Ponosan sam, još jedna žena je trudna'
Napravio GMO bebe: 'Ponosan sam, još jedna žena je trudna'

- Neobično je to što ne postoji nikakav pisani dokaz o ovom postupku, znanstveni članak, niti izvještaj o tome kako je pokus napravljen. U ovom trenutku ne znamo je li profesor He genetičku promjenu stvarno napravio ili jednostavno izmislio. Ako je izmislio, to je krajnje neodgovorno, a čak i ako nije, ovakav način spada u neodgovorno znanstveno ponašanje - smatra Dragomira Majhen, viša znanstvena suradnica u Zavodu za molekularnu biologiju Instituta “Ruđer Bošković”. Objašnjava kako je tehnologija koju He spominje izrazito moćna i jednostavna, koja u in vitro uvjetima daje lijepe rezultate. Upozorava, još se ne zna dovoljno o posljedicama korištenja te metode u in vivo pokusima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dizajnirane bebe bez mane 

- Ne znamo dolazi li do promjena većih dijelova DNK. Dugoročne posljedice nisu poznate. He kaže da je promijenio gen koji je odgovaran za protein CCR5, koji omogućuje infekciju stanica HIV-om. Ni u jednom trenu ne spominje da taj protein ima svoju funkciju u leukocitima, stanicama imunosnog sustava koje su odgovorne za obranu od infekcija. Promijenio je gen koji ima funkciju u zdravoj stanici, što znači kako postoji mogućnost da leukociti kod ovih beba neće izvršavati svoju stvarnu funkciju - kaže Majhen, koja u cijelom slučaju ne vidi pozitivne strane. Ovo istraživanje, kaže, baca sjenu na tehnologiju koja se koristi u in vitro uvjetima.

U Kini rođene prve GMO bebe: 'Zgroženi smo, kreće istraga'
U Kini rođene prve GMO bebe: 'Zgroženi smo, kreće istraga'

- To je neodgovorno, znanost se ne radi na taj način. Sigurno je da zadire i u sferu etičnosti, odnosno bioetičnosti - smatra Majhen. S njom se slaže i Tihomir Balog, predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu Instituta “Ruđer Bošković”.

- Svakako treba postaviti čvrstu granicu moralnosti i etičkog ponašanja u znanosti. Čak i kad radite u uvjetima in vitro, podliježete etičkim normama, a kamoli kad se krene manipulirati živim organizmima, kako životinjskim, pa tako i pogotovo ljudskim. Sigurno je da taj postupak nije etički - tvrdi Balog.

Znanost je izrazito skeptična 

Ističe da se rezultati ne mogu evaluirati dok He ne objavi znanstveni rad o kojem će stručnjaci iz tog područja konačno presuditi. Nasuprot znanstvenicima, s istraživanjem kineskog profesora ne slažu se ni teolozi. Umirovljena ugledna teologinja i povjesničarka Anna Maria Gruenfelder, koja se, kako sama kaže, odmaknula od te grane, također kritizira istraživanje. Kaže da modificiranje genetskoga koda znači da se on nasljeđuje i na taj način generacijama određuje razvoj, na još nepredvidiv način.

- To je izigravanje Boga, igranje životima nepredvidivo za buduće generacije i izravan upliv čovjeka na čovjeka. Priroda određuje, a djelovanje čovjeka nad čovjekom može biti popraćeno određenim interesima, a to je onda oduzimanje dobrog dijela čovjekova samoodređenja. Svako poboljšanje zahtijeva cijenu - kaže Gruenfelder i dodaje da se granice etičnosti moraju utvrditi. Znanost je, kaže, skeptična jer He nije otkrio metode kojima je napravio GMO bebe, a svaki savjestan znanstvenik nema razloga kriti metode.

Splitski fizičar Ivica Puljak smatra da će ubuduće biti sve više diskusija o tim temama i, nada se, sve manje pojedinačnih slučajeva neodgovornog ponašanja znanstvenika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković