Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prvi izraelski selfie iz svemira: 'Mala zemlja, ali veliki snovi...'

None Foto: Spacell

Ako misija bude uspješna, Beresheet će biti upamćen kao prvi privatni svemirski brod koji je doletio na Mjesec i prvi iz Izraela. Letjelica je lansirana prije dva tjedna na raketi 'Falcon 9'

Izraelski svemirski brod Beresheet koji leti prema Mjesecu poslao je prvu fotografiju na kojoj se vidi zastava Izraela, snimljenu u svemiru selfie kamerom, 37,600 kilometara daleko od Zemlje.

Na ploči postavljenoj na letjelici ispod zastave piše 'Am Israel Hai' (Narod Izraela živi) i 'Mala zemlja, veliki snovi', a u pozadini se vide južna Zemljina hemisfera i Australija.

Fotografija je napravljena pošto je prošli tjedan izveden ključni manevar nakon što su zamijećene nepravilnosti na kompjuteru.

Letjelica je lansirana prije dva tjedna s floridskoga Cape Canaverala na raketi 'Falcon 9' privatne tvrtke SpaceX Elona Muska.

Ako misija bude uspješna, Beresheet će biti upamćen kao prvi privatni svemirski brod koji je doletio na Mjesec i prvi iz Izraela, pišu izraelski mediji.

- Letjelica je već premašila izraelski rekord u brzini putujući 10,5 kilometara u sekundi, rekao je Ofer Doron, direktor odjela za svemir u Zračno-svemirskoj industriji Izrael.

Beresheet nije veći od perilice za rublje, a oko Zemlje će kružiti u sve većim krugovima dok ne bude zahvaćen Mjesečevom težom i dok ne uđe u Mjesečevu orbitu. Slijetanje je planirano za 11. travnja.

Komentari (148)
  • Kad malo bolje pogledate sliku vidite da zemlja visi na nekom užetu koji su loše sakrili.

    6. 3. 2019,   10:20
  • Uuuuuu ovo ovi ravnozemljasi bolje da ne otvaraju inače problemi!

    6. 3. 2019,   09:55
  • Jesu to ubojice djece i i nevinih civila? Jesu to ljudi koji teroriziraju Palestince vec 70 godina? Najodvratniji narod u povjesti!!

    6. 3. 2019,   09:33