Obavijesti

Tech

Komentari 8

Prvi njemački grad: Hamburg je uveo zabrane za dizelaše

Prvi njemački grad: Hamburg je uveo zabrane za dizelaše
1

U veljači je sud u Stuttgartu u jednoj presudi gradovima načelno dozvolio uvođenje zabrana prometa vozilima na dizelski pogon u svrhu smanjenja količina dušikovog oksida u većim gradovima

VIDEO

Hamburg je u četvrtak kao prvi njemački grad uveo zabrane prometa vozila s dizelskim motorima na pojedinim prometnicama a političari apeliraju na automobilsku industriju kako bi se pronašlo rješenje za problem sa zagađivanjem zraka i izbjegle opće zabrane.

„Još možemo spriječiti zabrane. Jer uskoro će i drugi gradovi početi uvoditi zabrane jer neće imati izbora“, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Soeren Bartol za javni servis rbb.

On je od njemačke kancelarka Angele Merkel zatražio da se „konačno pokrene“ po ovom pitanju.

Socijaldemokratska ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze se iznova u razgovoru za medije grupe Funke od četvrtak založila za tehničke promjene na dizelskim motorima koji bi omogućili smanjenje emisije dušikovih oksida.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovom rješenju se zbog visokih troškova opire automobilska industrija a podršku u tomu daje joj kancelarka Merkel i demokršćanski ministar prometa Andreas Scheuer. Automobilska industrija umjesto toga predlaže promjene na softveru vozila što je međutim moguće samo kad manjeg broja dizelskih automobila.

U veljači je sud u Stuttgartu u jednoj presudi gradovima načelno dozvolio uvođenje zabrana prometa vozilima na dizelski pogon u svrhu smanjenja količina dušikovog oksida u većim gradovima.

Od zabrane su izuzeta samo ona vozila koja posjeduju oznaku 6 a to su u pravilu vozila koja su se počela proizvoditi od 2016.

U raspravu se sad uključila i desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) koja velike stranke optužuje da dozvolama zabrana žele „oduzeti imovinu narodu“. Predstavnici koalicijske socijaldemokratsko-demokršćanske vlade AfD-u predbacuju ubiranje jeftinih političkih bodova.

„AfD-u uopće nije stalo do rješenja dizelskog problema nego se sada profilira kao zaštitnik građana“, zaključio je demokršćanski političar Ingo Senftleben.

Greenpeace smatra da su zabrane za određene dionice dvije prometnice u Hamburgu „čista kozmetika“.

„Nije dovoljno uvesti zabranu za nekoliko stotina metara prometnica da bi se poboljšala kvaliteta zraka u gradovima“, priopćio je Greenpeace povodom uvođenja zabrane u Hamburgu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica