Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prvi put: Nagrada za najboljeg maturanta ide u ruke djevojci!

None Foto: Borna Filic/PIXSELL

Iva Madunić, učenica III. gimnazije u Splitu, izvrsne će rezultate nastaviti nizati na Fakultetu eletkrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu gdje je upisala studij Računarstva

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je konačne rezultate mature i proglasio najbolje od najboljih među maturantima diljem Hrvatske. Titula najmaturantice i dobitnice nagrade Soljačić u iznosu od 5.000 američkih dolara, ove je godine pripala Ivi Madunić, učenici III. gimnazije u Splitu. Ovo je prvi put da prestižna Nagrada odlazi u ruke jedne djevojke, javlja Srednja.hr. Iva će izvrsne rezultate nastaviti nizati na Fakultetu eletkrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu gdje je upisala studij Računarstva. 

Osim što je briljirala na ispitima iz Matematike i Fizike, rješivši ih 100%, i tako osvojivši nagradu Soljačić, Iva se istaknula i u drugim predmetima. Engleski jezik tako je položila s 90%, a Hrvatski s 95%. Iz svih je ispita koje je polagala, dakle, dobila čistu peticu. 
Za srednju.hr je rekla da joj je najteži ispit bio onaj iz engleskog jezika i književnosti jer se tri dijela pišu neposredno jedan za drugim.

- Na učenje me prvenstveno motivira želja da postignem najbolji rezultat koji mogu - rekla je Iva. 

Za maturu se, kaže, najviše pripremala nakon završetka škole. Fiziku je, međutim, počela pripremati nešto ranije ovog proljeća, a matematiku je spremala s profesoricom i kolegama kroz cijelu školsku godinu. 

– Mislim da je najbolja priprema za maturu usvojiti što bolje gradivo tijekom sve 4 godine srednje. Naravno, važno je i proći stare mature i koncentrirati se na ponavljanje onoga što se najčešće pojavljuje u ispitima - smatra Iva. 

Iva smatra da je provedba državne mature dobra, osim nekih propusta koje bi svakako trebalo spriječiti u budućnosti. Najmaturantica Iva nema nekih prevelikih kritika ni na obrazovni sustav u cjelini. 

- Mislim da je hrvatski obrazovni sustav dobar, ali da bi se ipak trebalo poraditi na modernizaciji, prvenstveno informatike - smatra Iva.

Dodaje i kako ju je vijest o tome da je baš ona ovogodišnja najmaturantica i osvajačica prestižne Nagrade, uhvatila nespremnom, pa baš i ne zna na što će potrošiti zasluženi novac.  Iva će nagradu "Marin Soljačić" primiti 31. srpnja.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (3)
  • Roditelji budite ponosni! Ovo je za svaku pohvalu! Mala samo tako dalje.

    17. 7. 2018,   16:45
  • Bravo Iva!!!!!

    17. 7. 2018,   18:22
  • I neka ostane doma, imate 5 godina da joj osigurate uvjete za ostanak, iskrene cestitke i pozdrav Splitu

    17. 7. 2018,   17:07