Obavijesti

Tech

Komentari 9

Prvi put su ugradili zalisak u srce bez otvaranja prsnog koša

Prvi put su ugradili zalisak u srce bez otvaranja prsnog koša
1

Intervencija je učinjena 4. travnja na bolesniku starom 31 godinu, rođenom s teškom prirođenom srčanom greškom. Zahvat je stajao 30.000 eura, a većina zemalja u regiji ga ne radi

VIDEO

U KBC-u Zagreb prvi je put obavljena ugradnja umjetnog zaliska u desni dio srca, odnosno plućnu arteriju, bez kirurškog otvaranja prsnog koša, a taj revolucionarni zahvat predstavljen je u utorak na Klinici za bolesti srca i krvnih žila. 

Intervencija je učinjena 4. travnja na bolesniku starom 31 godinu, rođenom s teškom prirođenom srčanom greškom, koji je do sada prošao tri velika kardiokirurška zahvata, izvijestio je kardiološki tim KBC-a Zagreb na konferenciji za novinare.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Zahvat je stajao 30.000 eura, prvi je put izveden u Hrvatskoj, a većina zemalja u regiji ga ne radi.

"Taj je pacijent dio nove populacije bolesnika rođene s teškim srčanim greškama, koji zahvaljujući razvoju medicine odrastaju uz trajnu medicinsku skrb i ponovljene kirurške i intervencijske zahvate, pa ih zbog toga očekuje dug i kvalitetan život. Intervencijski zahvati bitno smanjuju rizik liječenja tih mladih ljudi", istaknula je pročelnica Zavoda za prirođene bolesti srca Maja Strozzi.

Ona procjenjuje da u Hrvatskoj danas živi oko 10.000 ljudi s urođenim srčanim greškama. 

U intervenciji je stent velikih dimenzija, na koji je sašiven zalistak biološkog podrijetla, u srce uveden preko vene u nozi i postavljen na mjesto prirodnog ili ranije ugrađenog umjetnog zaliska. Zahvat je znatno kraći i s manje komplikacija od klasičnog kardiokirurškog zahvata, dozvoljava vrlo brzi oporavak i otpust iz bolnice.

Riječ je o inicijalno skupoj proceduri, na koju je do sada u inozemstvo na račun HZZO-a upućeno mnogo djece i mladih odraslih osoba. "To se bez problema može učiniti u Hrvatskoj. U dugoročnom praćenju, procedura je isplativija od kirurškog zahvata, kao i znatno poštednija za te mlade ljude, budući da se većinom provodi na osobama u dobi od 30-ak godina", kaže Strozzi.

Akademik Davor Miličić istaknuo je kako je Hrvatska suočena s epidemijom odraslih s urođenim srčanim bolestima. Ranije su takvi bolesnici umirali u djetinjstvu, danas zahvaljujući suvremenoj medicini preživljavaju do odrasle dobi, no potrebna im je stalna medicinska skrb.

Desetak takvih pacijenata godišnje ima indikacije za ugradnju umjetnog zaliska bez otvaranja prsnog koša, a takvi zahvati ubuduće će se raditi isključivo u KBC-a Zagreb.

"Riječ je o zahvatu koji smanjuje rizik od komplikacija, minimalno je agresivan i dokaz je da u Hrvatskoj možemo izvoditi i najsloženije zahvate", zaključio je Miličić.     

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu