Obavijesti

Tech

Komentari 17

Prvi put uspjeli su 'pomirisati' atmosferu vruće Super Zemlje

Prvi put uspjeli su 'pomirisati' atmosferu vruće Super Zemlje
1

Egzoplanet 55 Cancri e baš i nije nalik Zemlji. Atmosfera mu 'gori' na temperaturi od 2000 Celzija, ali Hubbleom su nedavno znanstvenici analizirali atmosferu plinovitog diva

VIDEO

Uz to što su Hubbleom gledali dosad najdalje u prošlost, po prvi puta znanstvenici su moćnim teleskopom analizirali atmosferu planeta van Sunčevog sustava koji je prozvan "Super Zemljom". No, egzoplanet 55 Cancri e baš i nije nalik Zemlji. S obzirom na to da je vrlo blizu svojoj zvijezdi atmosfera mu 'gori' na temperaturi od 2000 Celzija. Atmosfera mu se većinom sastoji od vodika i helija, poput plinskih divova. 

Vodik i helij su uobičajeni elementi u mladih solarnim sustavima. No, obično manji planet tijekom vremena gube vodik i helij jer im je gravitacija slaba. Plinoviti divovi naprotiv zadržavaju svoje plinove zahvaljujući jakoj masi, odnosno gravitaciji. 

Ponekad se na manjim planetima kombinacija vodika i helija zamijeni sekundarnom atmosferom, kao što se to dogodilo na Zemlji. Naša mješavina dušika, kisika i ugljičnog dioksida vjerojatno je nastala uslijed evolucije planeta i internih procesa na Zemlji poput vulkanskih aktivnosti. 

- Nismo očekivali da 55 Cancri e zadrži toliko izvornih plinova u svojoj atmosferi. Ovaj planet jedini je iz kategorije super-Zemlje koji ima tako visoku temperaturu atmosfere - istaknuo je Ingo Waldmann, istraživač na londonskom University Collegeu. 

No, znanstvenici nemaju objašnjenja zašto je ovaj planet uspio zadržati veliku količinu vodika i helija u svojoj atmosferi. Većina dosadašnjih istraživanja baziraju se na proučavanju većih planeta zato što je njih lakše zamijetiti teleskopima. 

Ovaj manji planet postao je predmet istraživanja baš zato što je bliži svojoj zvijezdi jer tako je lakše razlikovati atmosferu planeta od elemenata zvijezde kojoj gravitira.  

Planet je 'uhvaćen' trećom širokokutnom kamerom legendarnog teleskope Hubble, koja je instalirana 2009. godine. Astronomi se nadaju još boljim i preciznijim opažanjima kada se konačno lansira Hubbleov nasljednik NASA-in James Webb teleskop te PLATO teleskop Europske svemirske agencije. 

Nakon više odgađanja James Webb bi konačno trebao biti lansiran u listopadu 2018. godine, a lansiranje PLATO-a se očekuje oko 2024. godine. 

Očekuje se da upravo ta dva teleskopa donesu revoluciju u istraživanju planeta u svemiru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama