Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Puno obećavali: Zuckerbergova valuta privukla samo 21 tvrtku

None Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U rujnu su iz Libra Associationa izrazili nadu da će broj tvrtki-sudionica porasti s početnih 28 na „nešto više od 100”. Umjesto toga, lista se smanjila budući da je nekoliko kompanija uzmaknulo

Projekt izdanja Facebookove digitalne valute libre okupio je 21 kompaniju, uključujući Uber i Spotify, pokazuje povelja o osnivanju Libra Associationa, objavljena nakon prvog sastanka u Ženevi.

Pogledajte video

Članice-utemeljiteljice službeno su potpisale povelju o libri, objavio je glavni direktor udruženja Bertrand Perez, izdvajajući među skupinom kompanija Uber, Spotify i Vodafone.

FILE PHOTO: FILE PHOTO: Shadow of a 3D-printed Facebook Libra cryptocurrency logo is seen near cryptocurrency representation in this illustration taken BOJE SE PRANJA NOVCA Facebookova kriptovaluta nije dobrodošla: Vlade su zabrinute

- Sada imamo potpuno jamstvo o njihovom angažmanu, tako da imamo povjerenja u projekt -  dodao je Perez.

U rujnu su iz Libra Associationa izrazili nadu da će broj tvrtki-sudionica porasti s početnih 28 na „nešto više od 100”. Umjesto toga, lista se smanjila budući da je nekoliko kompanija uzmaknulo pred učestalim kritikama regulatora iz svih dijelova svijeta.

Tako su kartičarske kuće Visa i Mastercard, internetska trgovina eBay i tvrtka za digitalno plaćanje Stripe krajem prošlog tjedna objavile da odustaju od članstva u Libra Associationu, a desetak dana ranije iz projekta se povukla i tvrtka za digitalno plaćanje PayPal.

Facebook CEO Mark Zuckerberg testifies before the House Energy and Commerce Committee hearing in Washington | Autor: LEAH MILLIS Foto: LEAH MILLIS

Kompanije su se pokolebale nakon učestalih upozorenja regulatora o prijetnjama koje sa sobom donose digitalne valute, uključujući probleme vezane za zaštitu podataka i transakcija, pranje novca i stabilnost financijskog sustava.

Tako su Francuska i Njemačka najavile blokadu libre u Europi, predlažući umjesto toga izdanje javno kriptovalute kojim bi upravljale središnje banke.

Radna skupina G7 upozorila je pak da bi "globalne stabilne digitalne valute pokrivene imovinom", poput eura i dolara, mogle zadati probleme središnjim bankama pri utvrđivanju kamatnih stopa, prema izvješću u koje je uvid dobio BBC.

Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks about privacy during his keynote at Facebook Inc's annual F8 developers conference in San Jose U PRVOJ POLOVICI 2020. Facebook predstavio svoj plan: Lansiraju kriptovalutu libru

U Libra Associationu nisu željeli komentirati to izvješće.

Perez je pak naznačio da bi datum izdanja libre mogao biti pomaknut u odnosu na zacrtanu sredinu 2020. godine.

- Želimo izgraditi solidnu platformu koja će opstati na dulji rok - kazao je, izražavajući nadu da će ipak dosegnuti planiranih 100 kompanija-osnivača

Komentari (11)
  • BIT-COIN i sve druge elektroničke/virtualne valute su pokusni pilot program za UKIDANJE keša diljem svijeta, da vide kako će ljudi reagirat. Svijet bez love u kešu je 3 koraka bliže porobljavanju čovječanstva što i jeste krajnji cilj. Naime, PRIVATIZIRALI su/MONOPILIZIRALI pravo na prirodu od hrane do vode i energije i onda vam prirodna bogatstva daju na kapaljku u zamjenu za PAPIR zvan novac, dakle stvarnu vrijednost dobijate ako dae nešto bezvrijedno, virtualno vrijedno a što vam je majka priroda poput hrane i vode besplatno dala. Kada dođe ELEKTRONSKI novac, e tu je kraj, nemožeš više od susjeda posudit 100 kuna za benzn ili kruh i mlijeko, kontroliran si na daljinski, sa 3 klika miša može te uništit, ucjenjivat,kontrolirat oštoNOVAC=ŽIVOT-hrana-voda-energija!

    15. 10. 2019,   15:18