Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Putujete na more? Ovo je pet stvari na koje trebate pripaziti

None Foto: Borna Filic/PIXSELL 2

Vrućine su stigle, godišnji odmori se bliže, a svi razmišljamo o zvukovima i mirisima mora, no prije opuštanja treba se pobrinuti da putovanje do željene destinacije prođe besprijekorno

Ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da se bezbrižno uputite na putovanje, bez straha od nevolja koje mogu pogoditi vas i vaš automobil tijekom vožnje. Naravno, na neke stvari ne možemo utjecati, ali na ovih pet ključnih svakako možemo, piše Auto start

Pet pravila za vožnju za pet! 

1. Provjerite sve na automobilu 

Tehnički pregled kamiona | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prije polaska na duže putovanje treba provjeriti ispravnost vozila, odnosno ispravnost svjetlosnih uređaja (svjetla, pokazivači smjera), provjeriti razinu ulja u motoru te stanje i tlak guma. Ne smije se zaboraviti ni rashladna tekućina, odnosno njena količina, kao i količina tekućine za pranje vjetrobranskog stakla. Također, ako su metlice brisača istrošene, treba ih promijeniti. Provjerite je li sva obvezna oprema, poput trokuta, reflektirajućega prsluka... u automobilu.

2. Dobro planirajte  

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Jako je bitno izjeći polazak na put u vrijeme najvećih prometnih gužvi – čitaj vikenda. Znači, petak popodne, subota ujutro i nedjelja popodne najudarniji su dani u tjednu, kada su gužve, posebice u ljetnim mjesecima –ogromne. Važno je odabrati pravi 'tajming' polaska, kao i pravovremeno se informirati o stanju na cestama, alternativnim pravcima i vremenskim prilikama. Također, savjetujemo putovanje noću ili u ranim jutarnjim satima zbog vrućine tijekom ljeta. Usto, na put obvezno trebate kretati odmorni, odnosno ne poslije radnoga vremena.

3. Oprez na maksimumu 

Zagreb: Radovi na sanaciji prijelaznih naprava na mostu Sava u smjeru Lipovca | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ponesite osvježavajuća pića, neka svi putnici koristite sigurnosne pojaseve i pobrinite se za pravilan smještaj djece u automobilu. Također, nemojte konzumirati alkoholna pića i poštujte prometne propise i znakove. Brzinu vozila valja prilagoditi i stanju i uvjetima na cesti, a posebno pripaziti na stanje ceste nakon prve kiše poslije dužega sunčanog razdoblja, jer tada ceste znaju biti vrlo skliske.

4. Poštujte pravila 

Hrvoje Jelavić/Pixsell | Autor: Hrvoje Jelavić/Pixsell Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Za vožnje izvan naselja ili na autocesti valja obratiti pozornost na držanje dovoljnoga razmaka u odnosu na vozilo koje se nalazi ispred. Također, pri vožnji autocestom valja poštivati signalizirana ograničenja, a najbitnije je držati se u desnoj prometnoj traci i lijevu koristiti isključivo za pretjecanje, nipošto se ne smije voziti u suprotnome smjeru, kao ni parkirati auto na autocesti, odnosno ne izvoditi radnje koje dovode u opasnost ostale sudionike u prometu.

5. Vozite odmorni 

Sleepy woman driving her car after long hour trip isolated street background. Sleep deprivation and accident concept | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Bez obzira na gužvu, nikada nemojte ulaziti u rizična preticanja, jer ugrožavanje svojih i tuđih života nije vrijedno nijedne minute dolaska prije. Usto, osjetite li da vas savladava umor, slabost ili nervoza, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite. Tako ćete isključiti svaku mogućnost prometne nesreće. Pomno valja pratiti radijske programe koji daju razne informacije u prometu, a ako ipak sudjelujete u prometnoj nesreći, najbitnije je osigurati mjesto nesreće da bi se otklonile nove opasnosti te žurno obavijestiti policiju na telefon 192 ili žurne službe na broj 112.

Komentari (25)
  • Bolje i jeftinije otići u Grčku. Nego ovdje kod domaćih lopova plaćati sve,od ležaljke koju moraš uzeti do plaže koju ima Turčin ili Rus.

    15. 6. 2019,   13:01
  • Treba pazit da vas ne pljackaju na moru!

    15. 6. 2019,   08:01
  • Nekada smo putovali bez icega ....bez klime ,pa smo zivi....molim ne puno srat😎

    15. 6. 2019,   22:19