Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rade pametni bacač granata koji pogađa i skrivene mete

None Foto: Orbital ATK

Tvrtka Orbital ATK već pet godina radi na razvoju pametnog bacača granata koji komunicira s metkom, a može eksplodirati iznad mete koja je iza zaklona

Američka vojska početkom sljedeće godine počet će testirati pametni bacač granata (XM25 CDTE) koji će moći pogoditi mete koje su i iza zaklona. 

Na razvoju oružja radi američka kompanija Orbital ATK, a kako se navodi ima sustav za određivanje mete i kontrolu paljbe koji može na udaljenosti do 500 metara poboljšati vjerojatnost pogotka za 300 do 500 posto. 

Ovakav sustav praktično će omogućiti svakom vojniku s osnovnim vještinama da učinkovito pogađa metu, jer je opremljen laserskim daljinomjerom i softverom koji će precizno odrediti udaljenost do mete, a podaci o meti šalju se u 25 mm metak.

Vojnik će moći dodati ili oduzeti od te udaljenosti kako bi uklonio prepreke, a granate se mogu programirati da eksplodiraju tek kad prijeđu određenu udaljenost, odnosno da se aktiviraju iznad neprijatelja koji može biti u zaklonu, što može biti korisno kad se cilja neprijatelje u rovu. 

Ovakva je puška opremljena termalnim ciljnikom sa zumiranjem, kompasom i senzorima okoliša. Na njenom razvoju radi se već 5 godina, a nekoliko prototipa koristilo se u Afganistanu. Metu će precizno gađati na 500 metara, a na udaljenosti od 700 metara može pogoditi mete s eksplozijom u zraku. 

>>> Ovo su namirnice od kojih možete napraviti čudesna jela

Komentari (33)
  • Opet 24 sata popunjava redove starim vijestima.

    16. 10. 2015,   08:27
  • Samo bi ratovali ali ne na svom tlu!Najveće svjetsko zlo današnjice a nije isključeno da su stvorili i ISIL kao svojevremeno Talibane!

    16. 10. 2015,   08:28
  • i tko će biti pokusni kunić???

    16. 10. 2015,   08:30
Message