Obavijesti

Tech

Komentari 1

Radionica vrtlarenja: Naučite sami napraviti svoj vrt u gradu

Radionica vrtlarenja: Naučite sami napraviti svoj vrt u gradu
3

Ove subote, 4. lipnja od 10 sati održava se prva u nizu besplatnih radionica izrade vrta u gradu. Naučite pripremiti prostor za vrt, gredice i iskopati neadekvatnu postojeću zemlju, kao i izraditi ogradu oko vrta

VIDEO

Na radionici možete besplatno naučiti kako pripremiti osnovne elemente potrebne za urbani vrt, kao i osnove sadnje i uzgoja biljaka u urbanom okruženju. Izradom gredica te sadnjom i sijanjem polikultura sudionici radionica steći će osnovne informacije o uspostavi i brizi otpornog gradskog vrta.  

Uzgoj hrane u gradu nije novost, no zajedno s održivim razvojom važan je dio koncepta budućeg Interkulturnog društvenog centra. 

Otvoreni dizajn

Nakon toga slijedi dvodnevna radionica, 11. i 12. lipnja, u sklopu festivala dizajna Dan D. Prvog će se dana osmišljavati i izrađivati gredice i prateći vrtni mobilijar pod mentorstvom dizajnerice Dorotee Kutleše koji pod nazivom «Otvoreni dizajn» propituje uključive i suradničke procese u dizajnu. Izrada vrtnog mobilijara omogućuje uzgoj povrća na lokacijama koje inače nisu pogodne za vrtlarenje, a povišeni elementi za uzgoj omogućuju uključivanje i olakšani pristup osobama s invaliditetom ili starijim osobama. Izrada vrtnog mobilijara također motivira sudionike da sami recikliraju ili izrade inovativne elemente za vrtlarenje za raznolike specifične uvjete (npr. pokretni elementi za uzgoj na terasama, krovovima ili betonskim površinama).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Parkticipacija - radionica permakulturnog vrtlarenja

Slijedećeg dana odvija se radionica permakulturnog vrtlarenja pod vodstvom Cvijete Biščević i Gordane Dragičević iz udruge za urbanu permakulturu - Parkticipacija. Primijenit će se tehnike uzgoja hrane poput malčiranja, uspostave polikulturnih gredica, na kojima se kombiniraju trajnice sa jednogodišnjim i dvogodišnjim kulturama, korištenje biljaka koje međusobno pospješuju rast i smanjuju opasnosti od oboljenja, te korištenje samo-navodnjavajućih gredica. Ako vam koji od ovih izraza nije baš najjasniji, posjetite radionicu i vidjet ćete da je u praksi puno jednostavnije nego što zvuči.

“Zagreb: otvoreni grad?” 

Kreiranje vrta se odvija u sklopu Centra za nezavisnu kulturu i mlade Pogon – Jedinstvo i kluba Močvara, na Trnjanskom nasipu. Dio je kampanje za Interkulturni društveni centar pod nazivom “Zagreb: otvoreni grad?” 

Prijaviti se možete putem maila: zagrebotvorenigrad@gmail.com ili porukom na FB grupi Zagreb: otvoreni grad?

 

Partneri na projektu zasnivanja vrta su udruga Parkticipacija i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD)

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada