Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Radit će kolače u svemiru: Na ISS poslali mikrovalnu pećnicu

None Foto: NASA

Hotelski lanac Hilton DoubleTree, koji je osigurao sastojke, priopćio je da bi taj "povijesni kulinarski eksperiment" trebao u dugotrajne boravke u svemiru unijeti "dašak doma"

Mikrovalna pećnica poslana je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) kako bi astronauti mogli provesti pokuse s kolačima, prenosi u subotu BBC.

Teretna kapsula je sa specijalnom "svemirskom mikrovalkom" i sastojcima za kolače lansirana u subotu iz američke savezne države Virdžinije.

Astronauti bi trebali testirati kako visoke temperature i nulta gravitacija utječu na oblik i konzistenciju kolača.

STIŽE U PONEDJELJAK Prema ISS-u poslali raketu, nosi četiri tone opreme i hrane

Bit će to prvo pečenje kolača u svemiru, navodi BBC.

Hotelski lanac Hilton DoubleTree, koji je osigurao sastojke, priopćio je da bi taj "povijesni kulinarski eksperiment" trebao u dugotrajne boravke u svemiru unijeti "dašak doma".

Kapsula Cygnus ponijela je još neobične opreme, uključujući dijelove sportskih automobila i prsluk za zaštitu od radijacije.

Atronauti će na ISS-u testirati udobnost prsluka, a talijanski proizvođač automobila Lamborghini poslao je uzorke karbonskih vlakana kako bi se utvrdio kako na njih utječe izravno svemirsko zračenje.

Kapsula teška 3700 kilograma trebala bi na ISS stići u ponedjeljak.

Komentari (36)
  • iss se moze vidjeti i na noćnom nebu ali trenutno se sljedecih 2 tjedna moze vidjeti u zoru a inije vrijeme dobro za promatranje

    2. 11. 2019,   22:40
  • Koji je to svemir? Na udaljenosti 300-400 km od zemlje.

    3. 11. 2019,   00:08
  • Čisto iz znatiželje imam pitanje za "ravnozemljaše" dal' su ikada vidjeli taj rub i što je ispod ?

    3. 11. 2019,   16:34