Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Radnicima će ugraditi čipove? 'Moramo podići našu sigurnost'

Mikročipovi oslanjaju se na tehnologiju kakva se koristi u beskontaktnim karticama. Osim što sprečavaju ulaz u "zabranjene zone", mogu se koristiti za, primjerice, kupnju hrane, ulaz u zgradu...

Neke britanske kompanije planiraju čipirati svoje zaposlenike kako bi povećali sigurnost i spriječili ih da ulaze u prostore u koje ne bi smjeli. Čip razvija švedska kompanija Biohax koja je u pregovorima s nekoliko poduzeća zainteresiranih za uređaje veličine zrna riže.

Njihova cijena je 150 funti (oko 1400 kuna), a za čipiranje je trenutačno najviše zainteresirana jedna velika financijska tvrtka.

- Svaka kompanija ima neke osjetljive dokumente. Naš čip se ne može izgubiti, ispasti, on je uvijek tu i pomoću njega uvijek je moguće kontrolirati pokrete, rekao je osnivač Biohaxa Jowan Österlund.

U Švedskoj je zasad čipirano oko 4000 ljudi, od kojih, primjerice, 85 radi u turističkoj agenciji Tu, javlja Daily Mail.

Mikročipovi oslanjaju se na tehnologiju kakva se koristi u beskontaktnim bankovnim karticama. Osim što sprečavaju ulaz u "zabranjene zone", mogu se koristiti za, primjerice, kupnju hrane u menzama, ulazak u zgradu, pristup printerima...


 

Komentari (98)
  • Koji šok ? Ovo se najavljuje već preko 10 godina. A oni koji su to najavljivali, njih ste zvali teoretičarima zavjere.

    13. 11. 2018,   15:41
  • bilo je pitanje trenutka kada će humanoidi biti samo brojevi i kodovi...

    13. 11. 2018,   15:20
  • Pa na vašim kućnim ljubimcima su se dobro usavršili u čipiranju, a da ne govorimo o cijepivima mnogi su čipirani a da ni ne znaju, ali neću opet previše pričat da mi gospoda iz 24 ure opet ne obrišu ne samo ovaj komentar nego sve komentare koje sam pisao s ovog profila, evo kao što je Ruplestilskin obrisan... nema više slobode govora to je čista iluzija hvala vam 24ure, pozdravite šefove iz Buzina.

    13. 11. 2018,   15:21