Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rajović: Prilagodimo nastavu i školu novoj generaciji djece

None Foto: Borna Filic/PIXSELL 5

Autor NTC metode učenja kaže da ta metoda pomaže učenicima da lakše nauče lekciju, da je povezuju s drugim lekcijama i područjima, da dulje pamte

Škola mora promijeniti metode učenja i program te ih prilagoditi današnjoj djeci, ali najbitniji su roditelji. Oni do 5. i 6. godine trebaju naučiti djecu trčati, skakati, penjati se... Dokazano je da se mozak razvija u pokretu i zato je bitno da djeca do te dobi savladaju te vještine.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Zagreb: Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, panel "Možemo li postati Singapur" KONFERENCIJA O OBRAZOVANJU 'Ne treba puno za promjene, ali djeca nam ne mogu više čekati'

Izjavio je to na konferenciji 24sata “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska” dr. sc. Ranko Rajović, predavač na Pedagoškom fakultetu u Kopru te autor NTC metode učenja. Ta metoda pomaže učenicima da lakše nauče lekciju, da je povezuju s drugim lekcijama i područjima, da dulje pamte i razvijaju nove ideje. Rajović je rekao kako mu učitelji govore da je svaka nova generacija prvih razreda malo slabija u odnosu na prethodne dvije.

Zagreb: Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, predavanje Ranka Rajović | Autor: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

- Slabija im je motorika, koncentracija, a rječnik siromašniji. Učenici takvi stignu u školu, što znači da nije samo problem u školi, nego i ranijim fazama odgoja, pa stoga treba reformirati i vrtiće i roditelje jer upravo oni rade najveće pogreške, a da to ni ne znaju. Zbog njihovih pogrešaka djeca danas ne mogu sjediti, računati, pisati, a imaju disleksiju, disgrafiju i slične probleme - objašnjava poznati stručnjak.

'ŠKOLA ZA ŽIVOT' Reforma nam daje slobodu u radu, autonomiju i odgovornost

Naglašava da se školski programi moraju mijenjati i da glavna funkcija škole treba biti da djecu nauči misliti, a ne bubati napamet, objasnio je Rajović.

Dodao je i da probleme imaju nadareni učenici koji “sve znaju” pa se zbog toga ne snalaze dobro u razredu. Gradivo im je dosadno, a kako uvijek imaju odgovore, nastavnici im brane da se stalno javljaju.

Zagreb: Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, predavanje Ranka RajoviÄ? | Autor: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

- Samo bića koja se kreću imaju neurone. Prema toj analogiji, čovjek je biće za kretanje. Posao je djeteta da se penje na drvo i padne. Dijete rođeno u gradu već je oštećeno - poručio je Rajović.


Današnja djeca, kaže, koriste mobitele i računala te se uopće ne kreću zbog čega imaju nerazvijene motoričke sposobnosti.

KONFERENCIJA O OBRAZOVANJU 'Učenje napamet ne pomaže, mozak naše djece je drugačiji'

- Današnjoj djeci nedostaje upravo pokret. Dokaz tome je da svako drugo dijete u Hrvatskoj ima spuštena stopala. Čak 80% djece od deset godina ima mobitel, a mobitel je za dijete poput droge - napominje profesor. 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (4)
  • Tehnike pamćenja postoje već tisućama godina i vrlo su jednostavne. Kada bi si svaki učitelj dao malo truda, to bi mogao naučiti i prenijeti na djecu.

    12. 11. 2018,   19:30
  • ako gledaš sve ovo uradi nešto ...svevišnji tebe se čeka...daj jedan mali smak svijeta...

    12. 11. 2018,   18:39
  • Čovjek dobro govori. Djeca se vesele odlasku u školu, ali samo prvi dan u prvom razredu. Taj dan se iz škole vraćaju izbezumljeni. Nešto nije kako treba.

    12. 11. 2018,   20:01