Obavijesti

Tech

Komentari 3

Rasco otkrio novi čistač ulica: Prvog su prodali u Norvešku

Rasco otkrio novi čistač ulica: Prvog su prodali u Norvešku
7

Iako je proizvod još u fazi testiranja, a službena će prodaja početi krajem godine, oko 10 strojeva već je naručeno, a prvi primjerak je prodan u Norvešku, otkriva Ivan Franičević

VIDEO

Tvrtka Rasco iz Kalinovca u srijedu je predstavila novi proizvod - kompaktnu čistilicu LYNX, što je projekt u koji je uloženo gotovo 30 milijuna kuna, a u Rascou očekuju da će im u budućnosti povećati prihode za gotovo 50 posto.

Predsjednik Uprave Rasco-a Ivan Franičević na predstavljanju tog komunalnog vozila u klubu Lauba istaknuo je da je prvenstvena namjena LYNX-a održavanje gradskih prometnica, nogostupa i parkirališta u urbanim centrima, u smislu prikupljanja lišća i nešto krupnijeg otpada, kao i prašine.

Osnovna cijena doseže mu oko 80 tisuća eura, maksimalna brzina mu je oko 50 km/h, a Franičević napominje da ga gradske službe mogu koristiti gotovo 10 mjeseci u godini, sve s ciljem povećanja kvalitete zraka u gradovima, s obzirom da promet podiže prašinu.

Rasco iz Kalinovca, pokraj Đurđevca, nastao je prije 30 godina, a danas svoje proizvode izvozi u 40-ak zemalja na pet kontinenata. 

Zagreb: Tvrtka Rosco predstavila novo vozilo za čišćenje - LYNX

Godišnji prihod Rasco grupe u 2018. iznosio je 20-ak milijuna eura, a u ovom trenutku zapošljava oko 400 ljudi, od toga 340 u Kalinovcu gdje je sjedište i glavna tvornica, dok je u Senti u Srbiji zaposleno 60-ak radnika. 

Glavni dio proizvodnog programa odnosi se na priključke strojeva za održavanje prometnica, kao i ljetno održavanje vegetacije, što uključuje snježne plugove i posipače, kranske kosilice, četke za snijeg, kao i četke i perače kolnika, a tu su i ARMS sustavi za nadzor, kao i širok spektar nadogradnji za različite tipove vozila.

Franičević je istaknuo je da će to i dalje ostati vrlo važan dio proizvodnog portfelja tvrtke, no nada se da će samohodni strojevi za čišćenje poput LYNX-a u budućnosti imati značajan udio u portfelju i prihodima.

- U ukupnosti ovaj proizvod bi trebao imati utjecaj od gotovo 50 posto na povećanje prihoda - rekao je Franičević.

Zagreb: Tvrtka Rosco predstavila novo vozilo za čišćenje - LYNX

Franičević vjeruje da će taj projekt tvrtki omogućiti iduću fazu razvoja, primarno kroz značajno povećanje izvoza, koji već sada doseže 80 posto ukupnih prihoda.

Iako je proizvod još u fazi testiranja, a službena će prodaja početi krajem godine, oko 10 strojeva već je naručeno, a prvi primjerak je prodan u Norvešku, otkriva Franičević. 

Kaže da im činjenica da tvrtka posluje na 40-ak svjetskih tržišta predstavlja prednost, s obzirom da izrazito visoko tehnološki proizvod koji su u stanju proizvesti praktički u jednom potezu na jednom od tih tržišta mogu komercijalizirati.

Osnivači i suvlasnici tvrtke Darko Paviša i Frane Franičević, koji su posao pokrenuli iz male zanatske radnje, istaknuli su da je LYNX kruna njihovih dugogodišnjih nastojanja da zaokruže jedan proizvodni program za održavanje prometnica i čistoće gradova.

Kažu da je ovo vrlo zanimljiv proizvod koji bi bio potreban i Gradu Zagrebu, no on je obveznik javne nabave, pa u slučaju ako budu konkurentni na eventualnim budućim natječajima, nadaju se da će i nešto uspjeti prodati i u Zagrebu.

Zagreb: Tvrtka Rosco predstavila novo vozilo za čišćenje - LYNX

Istaknuli su da taj stroj posebice odlikuje njegov dizajn.

- Među konkurencijom ima puno čistilica, no vjerujte ovo je po dizajnu i izgledu najljepša čistilica i za koju smo već dobili priznanja - navodi Frane Franičević.

Mogućnosti vozila je testirao i rally vozač Juraj Šebalj, kojeg je iznenadio LYNX-ov dizajn, funkcionalnost i okretnost, a koji je sve znatiželjnike pristao provozati u stroju.

Pokretanje videa...

00:31
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.