Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Razvoj umjetne inteligencije je najveća prijetnja čovječanstvu'

None Foto: 24sata

Ekstremno opasno: Musk i Stephen Hawking dvojica su od stotine istraživača umjetne inteligencije koji su pismom pozvali na zabranu razvoja iste u vojne svrhe

Razvoj umjetne inteligencije u vojne svrhe najveća je egzistencijalna prijetnja čovječanstva - kazao je Elon Musk, voditelj SpaceX-a. 

Znanstvenici okupljeni na Međunarodnoj udruženoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji u Buenos Airesu u ponedjeljak uputili su pismo u kojem govore kako je raspoređivanje robota koji su sposobni za ubojstvo bez ljudske intervencije moguće već za nekoliko godina, a ne desetljeća.

Smatraju da je potrebno zaustaviti razvoj autonomnog oružja s umjetnom inteligencijom jer je pitanje trenutka kada će se naći u rukama terorista i diktatora. 

Musk i Stephen Hawking dvojica su od stotine istraživača umjetne inteligencije koji su pozvali na zabranu razvoja umjetne inteligencije u vojne svrhe, ukazujući na to koliko je ono opasno.

Ipak, na kraju pisma, znanstvenici i stručnjaci spomenuli su i veliki potencijal umjetne inteligencije koja na brojne načine može pomoći ljudima i čovječanstvu, ali njeno iskorištavanje za ratovanje nije dobra ideja.

Osim njih, pismo su potpisali i suosnivač Applea Steve Wozniak, politički filozof Noam Chomsky, te izvršni direktor Google-ove tvrtke za umjetnu inteligenciju DeepMind Demis Hassabis.

Komentari (56)
  • moraju shvatiti da je tehnologija americke vojske barem 30 godina ispred civilne. oni su izmislili internet i tek nakon mnogo x godina je pusten u civilne svrhe. oni su imali avion koji se ne vidi na radaru dok je svijet mislio da je to znanstvena fantastika. ja bi se razocarao kad bi saznao da oni vec nemaju umjetnu inteligenciju s obzirom koliko novce trose. mogli bi nahraniti cijeli svijet ali trose novce da mogu ubiti cijeli svijet.

    28. 7. 2015,   11:33
  • Nema takve inteligencije, ljudske ni umjetne, koja može pobijediti ljudsku glupost.(budalailama)

    28. 7. 2015,   15:22
  • Genesis is Skynet

    28. 7. 2015,   12:11