Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Revolucija u liječenju raka: Stanice tumora lovit će virusi

None Foto: wikipedia

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prošli tjedan tu inteligentnu terapiju koja će oboljele poštedjeti bolnih nuspojava postojećih metoda liječenja

Američke zdravstvene vlasti odobrile su novu, revolucionarnu metodu liječenja raka ubrizgavanjem virusa herpesa s dvostrukim učinkom jer on napada tumorske, a štedi zdrave stanice te potiče imunološki sustav da se bori protiv tumora. 

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prošli tjedan tu inteligentnu terapiju koja će oboljele poštedjeti bolnih nuspojava postojećih metoda kakve su kemoterapija i zračenje koje znaju biti brutalne i s užasnim nuspojavama - od gubitka kose i unutarnjeg krvarenja do kroničnih mučnina pa čak i smrti. 

Terapija T-VEC (talimogene laherparepvec) prodavat će se pod komercijalnim nazivom Imlygic, a razvila ju je biotehnološka tvrtka BiVex iz Massachusettsa. 

Posebno modificirani virus herpesa ubrizgava se izravno u tumor, a odobren je za liječenje raka kože. 

Dugo se vremena razmišljalo o virusima 'lovcima' na rak kao potencijalnom izvoru liječenja raka. Za razliku od kemoterapije i radioterapije koje ubijaju stanice raka, ali pritom oštećuju i ostali dio tijela, virusi mogu ciljati isključivo tumorske stanice, a pacijent kao nuspojavu pretrpi groznicu dan ili dva.

Učinak Imlygica je dvostruk jer virus izravno napada tumorske stanice, a ujedno potiče imunološki sustav da se sam bori protiv njih. 

Dr. Stephen Russell, znanstvenik s klinike Mayo, smatra da je riječ "o golemoj prekretnici" u liječenju raka.

John Bell, znanstvenik za virusnu terapiju raka u Ottawa Hospital Research Institute u Kanadi, objašnjava kako se čini da se ubrizgavanjem virusa "tijelo budi"  i počinje prepoznavati sve tumore u tijelu, čak i one u koje virus nije ubrizgan. 

- Znanstvenici još ne znaju zašto je tomu tako - kaže  Bell.

Neke metode radije se koriste  modificiranom inačicom boginja, nego herpesom kao sredstvom u liječenju. I Russell i Bell naveli su primjer pacijentice  Stacy Erholtz, u koje je neizlječivi mijelom (rak krvi) nestao 36 sati nakon terapije modificiranim virusom boginja. 

Naravno, ističu oni, to je pojedinačni slučaj, a za ocjenjivanje uspješnosti metode potrebna su brojna klinička ispitivanja.

Russell se nada da je Imlygic "prvi korak u smjeru potpune promjene" načina liječenja raka. 

- Ne možemo preuranjeno tvrditi da smo postigli krajnji cilj, jer nismo, ali to je korak na putu, jedan, ali vrlo vrijedan - rekao je.

Komentari (20)
  • Kapa dolje i prst gore, valoroznim naucnicima. Ako vasa metoda bude davala znacajne rezultate u ozdravljenju od raznih tumora, treba vam obojici Nobel i status heroja planete Zemlje !

    5. 11. 2015,   14:13
  • koliko je samo do sada tih revolucija protiv raka bilo....toliko ni SDPHDZ nema pristaša

    5. 11. 2015,   16:16
  • Hvala ti Bože za bistri mozak koji si svojom božanskom iskrom ostavio u nama. Bitno je samo da taj bistar mozak koristimo u dobrobit čovječanstva a ne za njegovu propast.

    5. 11. 2015,   18:18