Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Revolucija za zemlje u razvoju: Ultrazvuk se spaja na mobitel

None Foto: Mobisante 3

Ultrazvučni skener uz mobitel ili tablet radi na bateriju, a preko mobilne ili WiFi mreže može poslati slike na detaljnije analize. Jeftiniji je od klasičnih uređaja

Američki znanstvenici proizveli su prvi ultrazvučni skener za pametne telefone, koji bi mogao donijeti revoluciju u zdravstvenoj njezi u zemljama gdje tehnologija nije toliko raširena. 

Izumitelji MobiUS skenera vjeruju da bi prenosivost i niska cijena mogli donijeti velike promjene u zdravstvu zemalja trećeg svijeta. Ultrazvukom se koriste zvučni valovi visokih frekvencija kako bi se dobila unutar tijela, što pomaže u dijagnozi. Uređaji za ultrazvuk obično su prilično veliki, skupi i smješteni u bolnicama i klinikama koji mogu biti udaljeni od ljudi kojima je hitno potrebna zdravstvena skrb. Znanstvenici iz SAD-a tri su godine razvijali ovaj uređaj koji može slati podatke preko mobilne ili WiFi mreže. Trenutno uz njega dolazi vlastiti tablet ili telefon, no radi se i na verzijama koje će biti kompatibilne s Apple ili Android uređajima. Cijena mu je oko 7000 funti (oko 60.000 kuna), što je devet puta manje od klasičnih uređaja, piše Daily Mail.

Sailesh Chutani iz tvrtke MobiSante kaže da je ključno ovakve uređaje dovesti u klinike i na druga mjesta gdje pacijentima treba hitna njega. Dodaje da je za smanjenje troškova u zdravstvu bitno dovesti točnu i povoljnu dijagnostiku do pacijenta, a time će se povećati i uspješnost liječenja. Verzija za pametne telefone napravljena je još 2011., da bi kasnije dobila odobrenje američke agencije za hranu i lijekove. Kasnije je napravljena i verzija za tablete, koja omogućuje prikaz na većim rezolucijama i ekranima. 

Komentari (1)
  • Odlicna stvar ali sto je s cijenom? Ako je to za slabo razvijene drzave bar bi 7 puta manja trebala biti.

    17. 7. 2013,   09:18