Obavijesti

Tech

Komentari 5

Revolucionarni stroj oživljava organe koji će se presađivati

Revolucionarni stroj oživljava organe koji će se presađivati
3

REVOLUCIJA KBC Zagreb prvi je, u ovom dijelu Europe, koji ima uređaj za reanimaciju izvađenih organa. Uređaj cijelo vrijeme mjeri funkcije, a sve promjene javlja na mobitel

VIDEO

Živimo u vrijeme kroničnih bolesti, donori su nam sve stariji, prosječna dob je 62 godine, a organi koje bismo željeli transplantirati sve su lošije kvalitete. Zato je transplantacijski centar KBC-a Zagreb nabavio uređaj za reanimaciju organa, pomoću kojeg nastojimo povećati broj donora i transplantacija, ali i poboljšati uspješnost tih procesa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:16

Istaknula je to u srijedu prim. dr. Jasna Brezak, koordinatorica transplantacijskog tima KBC-a Zagreb, predstavljajući uređaj koji nitko drugi nema, ne samo u Hrvatskoj nego u ovom dijelu jugoistočne Europe. Radi se o uređaju koji može reanimirati bubreg nakon što ga izvade iz tijela, prije nego što ga stave u pacijenta. Njegova vrijednost je 25.000 eura, ali kako ističe dr. Brezak, donosi velike uštede za zdravstveni sustav jer smanjuje postoperativne komplikacije i skraćuje boravak u bolnici nakon presađivanja organa.

Veći broj transplantacija

- Taj je uređaj velika ušteda za cijeli program transplantacije. Nakon njegova izuma 2004. godine to su prve prepoznale bogate zemlje, pa su za svaku svoju bolnicu nabavile više takvih uređaja - poručila je Brezak.

Stoga će KBC možda već početkom godine nabaviti još jedan.

- Cilj ovog uređaja je povećati broj ugradljivih bubrega. Danas se velik broj bubrega baca jer nisu učinkoviti, pa ih se ne može transplantirati u pacijenta, ali pomoću ovog uređaja to mogu ponovno postati - istaknuo je Goran Kruščić, predstavnik distributera uređaja LifePort Kidney Transporter.

Ono što je posebno kod njega je to da ne treba putovati s organom koji se transplantira. Kad bubreg dođe u Zagreb, oni ga u KBC-u priključe na uređaj, a potrebno je samo četiri-pet sati da ga se mehaničkim pulsiranjem vrati u život i stavi u pacijenta.

Ima i ugrađeni GPS

Dok radi, cijelo vrijeme mjeri temperaturu, koja mora biti do osam stupnjeva, protok tekućine, oksigenaciju... a sve promjene koje se dogode javlja na mobitel. Ima ugrađen i GPS, pa se u svakom trenutku zna gdje se nalazi. U slučaju prestanka rada, on i dalje štiti organ i održava ga na temperaturi jer led može izdržati 24 sata bez napajanja i ikakve intervencije. U KBC-u Zagreb trenutačno oko 90 pacijenata čeka na transplantaciju bubrega, a godišnje obave između 80 i 100 takvih zahvata. S tim da se njihov broj smanjuje iz godine u godinu jer su, kako je dr. Brezak istaknula, donori sve stariji.

- Ne želimo zamijeniti loš organ manje lošim nego dobrim organom - kaže Brezak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način