Obavijesti

Tech

Komentari 16

Revolucionarni test krvi otkrit će rak prije pojave simptoma

Revolucionarni test krvi otkrit će rak prije pojave simptoma
1

Rana dijagnoza mogla bi imati ogroman utjecaj na borbu protiv raka, a znanstvenici su sada razvili novi test koji može otkriti tragove raka i prije pojave simptoma

VIDEO

Jednostavan test krvi kojim se može dijagnosticirati rak i prije pojave prvih simtpoma već se naziva velikim otkrićem u borbi protiv opake bolesti koje bi moglo spasiti tisuće života.

Istraživanje su vodili znanstvenici sa Sveučilišta Swansea, a profesor Gareth Jenkins kaže kako je ovo nov način otkrivanja prisutnosti raka jer ne traži same stanice raka, već njegov 'miris' koji je prisutan u krvi. 

Ovaj test znanstvenici uspoređuju s detektorom dima, a on otkriva broj mutiranih stanica krvi u jednom uzorku. Kod zdravih ljudi taj broj je oko šest stanica na milijun, dok je kod osoba koje će vjerojatno dobiti rak taj broj i četiri puta veći. Ako je osoba oboljela od raka, broj tih stanica dodatno se povećava. 

Novim testom rezultati se mogu dobiti kroz dva sata, a liječnici mogu izdvojiti one koji su podložni raku od zdravih pacijenata i na taj način puno ranije početi s liječenjem. 

Rak se razvija kako stanice mutiraju u sve većem broju, a tim stanicama nedostaje određeni protein uz koji se može vezati određeni flourescentni indikator. Kad se on ubrizga u krvotok te mutirane stanice ne svijetle i lakše ih je otkriti. Jenkins navodi da se njihovom metodom dijagnostike mogu spasiti brojni životi koji su povezani s kasnom dijagnozom raka. 

Znanstvenici su na razvoju testa radili protekle četiri godine, proučavajući 300 zdravih ljudi, pacijente s naznakama da će se razviti rak te one koji imaju rak jednjaka koji je toliko smrtonosan jer se dijagnosticira prekasno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama