Obavijesti

Tech

Komentari 46

Senzacionalno otkriće: NASA je na Merkuru našla hrpu leda!

Senzacionalno otkriće: NASA je na Merkuru našla hrpu leda!
3

Otkriće vode na Merkuru moglo bi biti intrigantno i za ljude. Unatoč ekstremnim temperaturama na ekvatoru i polu, kolonija bi se mogla izgraditi ispod površine

VIDEO

NASA je u četvrtak objavila senzacionalno otkriće. Njihov svemirski orbiter Messenger otkrio je led na Merkuru, planetu koji je najbliži Suncu. I to ne malo leda, već nevjerojatno puno, procjene su da je riječ od 100 bilijuna do jednog trilijuna tona leda, javlja New York Times.

Ledom se može napraviti blok oko Washingtona dubok četiri km

Prema riječima Seana C. Solomona, voditelja Messengerove misije, na Merkuru ima toliko leda da bi se s njim mogao okružiti cijeli Washington i to u smrznuti blok leda koji bi bio dubok gotovo četiri kilometra.

Ovo otkriće je kontra svega u što se do sada vjerovalo. Tko bi zapravo mogao pomisliti da se led može naći na jednom od najtoplijih mjesta u Sunčevom sustavu, na kojem su na ekvatoru u podne temperature i po 400 stupnjeva Celzijusa.

Ipak, blizu Merkurovog pola, duboko u kraterima do kojih Sunce nikada ne dopire, temperature se kreću oko -220 stupnjeva.

Led se sastoji, procjenjuju stručnjaci, samo od čiste vode, što sugerira da je led na Merkur stigao unutar zadnjih nekoliko milijuna godina, vjerojatno ga je donio neki meteor.

Je li to prilika za izgradnju kolonije?

Otkriće vode na Merkuru moglo bi biti intrigantno i za ljude. Između ekvatora i pola temperature na Merkuru mogu biti umjerene, posebice nekoliko metara ispod površine, gdje zemlja upija ekstremne razlike u temperaturi između dana i noći. To bi mogla biti idealna lokacija za izgradnju kolonije.

- Ljudi se s tim šale, ali to i nije tako luda ideja, ozbiljno - rekao je David A. Paige, profesor geologije na sveučilištu U.C.L.A., koji je izračunao temperature u kraterima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno