Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Revolucionarno: Riječani su osmislili uređaj koji čita misli

None Foto: Nel Pavletić/PIXSELL 3

Uređaj se stavi na glavu i pomoću algoritma očitava moždane signale. Računalo prepoznaje te aktivnosti i izgovara riječi umjesto korisnika, ali i pomiče predmete

Indijac Guruprasad Madhale Jadav (27) u ruke je uzeo neobičan uređaj i stavio ga na glavu. Morao se dobro koncentrirati da bi mislima mogao pomaknuti predmet u svojoj blizini. Čini se da znanstvena fantastika postaje stvarnost jer će uređaj na kojem Guruprasad radi u sklopu doktorata na Tehničkom fakultetu u Rijeci, promijeniti živote teško oboljelih.

- Želio sam napraviti nešto humano i pomoći ljudima koji zbog svoje bolesti ne mogu komunicirati s okolinom - rekao je Indijac, inače hrvatski zet. Prof. dr. sc. Miroslav Vrankić, Guruprasadov mentor, pojasnio je princip rada uređaja i rekao da je dovoljno na glavu prisloniti elektrode koje očitavaju moždane signale, a sustav na temelju tih mjerenja shvati želi li čovjek pomaknuti neki predmet u lijevo, u desno, naprijed ili natrag. Isto tako, snagom volje moći će se upravljati i bespilotnom letjelicom ili dječjim igračkama na baterije.

- Projekt bismo mogli završiti u roku od dvije godine budemo li osigurali njegovo financiranje. Nadam se da ćemo uspjeti u tome i pomoći ljudima koji ne vide, ne govore i potpuno su nepokretni - rekao je profesor Vrankić uz kojega na projektu radi i prof. dr. sc. Saša Vlahinić. Svjesni su da je pred njima težak posao, no na to gledaju kao na svojevrsni izazov.

- Opremu imamo, ali najvažniji dio posla skriva se u šumi signala u kojoj moramo prepoznati korisne informacije i iskoristiti ih najbolje što znamo - dodao je Vrankić. Uređaj će prvenstveno biti namijenjen bolnicama i specijalnim ustanovama koje rade s neurološkim pacijentima kao i obiteljima čiji su članovi teški neurološki bolesnici.

Vrankić napominje kako su u toku prijave za testiranje uređaja, pa moli sve one koji žele sudjelovati u tome da mu se što prije jave na riječki Tehnički fakultet.

- Svi oni koji znaju nekoga s invaliditetom zbog kojega ne mogu govoriti i izreći svoje misli, osjećaje, želje i potrebe neka se slobodno jave na telefonski broj 051 651 441 - rekao je profesor Vrankić.

Komentari (76)
  • ako su oni izmislili, zasto je onda taj isti uredjaj (koji isto izgleda i isto radi) predstavljen vec 2010? https://www.ted.com/talks/tan_le_a_headset_that_reads_your_brainwaves?language=en#t-220481

    6. 12. 2015,   10:18
  • Vi novinari bi se trebali malo bolje informirati. Takvi uređaji postoje odavno o čemu možete pronaći informacije na internetu pa čak i video snimke na YouTubeu. Amerikanci su čak uspjeli očitati fotografije iz ljudskog mozga i prikazati ih na ekranu računala. Čak je i odigrana prva video igra između dva igrača koji su upravljali mislima. Zavaravate ljude po 100-ti put s "hrvatskim izumima".

    6. 12. 2015,   09:09
  • Ja stvarno ne znam.... Tko piše ove retardirane članke? Kakve su ovo makljaže i laži i obmane? Evo kak zvuci ovaj clanak nekom iole obrazovanom. Evo jučer su izumili vodu na ruđer boškoviću. Zemlja je izumljena na PMFu. Na DIFu su izumili trcanje. Zovu sve ljude da odma dodu da isprobaju kak je to trcat

    6. 12. 2015,   11:22