Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Riješen misterij 'Slapova krvi': Uzrok je star milijun godina...

Više od stoljeća znanstvenici su pokušavali utvrditi zašto antarktički ledenjak 'krvari'. Sada je otkriveno jezero iz kojeg dolazi crvena boja, a staro je milijun godina...

Razrez na ledenjaku koji pušta crvenu tekućinu koja podsjeća na krv sto je godina mučio znanstvenike. Australski istraživač Griffith Taylor otkrio je ovaj zakutak Antarktika 1911. godine i odmah ustanovio da crvenu boju uzrokuju mikroskopske crvene alge.

Objašnjenje koje nikada nije potkrijepljeno dokazima tek je 2003. demantirano - novom teorijom. Znanstvenici su tada zaključili kako crvenu boju vodi daje oksidirano željezo. Vjerovali su da je ono posljedica ostataka prastarog slanog jezera formiranog prije 5 milijuna godina

Studija koju su nedavno proveli američki znanstvenici potvrđuje da crvenilo dolazi od oksidiranog željeza, ali i da je jezero iz kojeg ono dolazi zarobljeno ispod ledenjaka već milijun godina. Koristeći naprednu ekolokacijsku tehnologiju mogli su vidjeti što se nalazi ispod Taylorova ledenjaka, a istraživanjem su ustanovili i da ledenjak ima vlastiti vodeni sustav.

- Šokirali smo se kada smo otkrili da jezero ispod ledenjaka nije smrznuto, iako je toliko dugo bilo okruženo ledom, kazali su iz istraživačkog tima koji je okupilo Aljaško sveučilište u Fairbanksu

Znanstvenici su uz pomoć sonara otkrili da voda teče ispod ledenjaka, te da kao takva oslobađa toplinu dovoljnu da otopi dio leda i pretvori ga u tekuće stanje. Budući da ima vlastiti sustav, voda teče Krvavim vodopadom već milijun godina. Također, zaključili su i da će u budućnosti ovaj jedinstveni vodopad postajati sve veći, prenosi The Sun.

Antarktika, koja je trenutno naseljena samo istraživačima i pingvinima, mjesto je još nekoliko misterija. Najpoznatiji je da se ispod leda nalazi tajni grad koji bi mogao biti Atlantida.

Komentari (25)
  • Sreća da je na Antarktici, da ja kod nas sve bi to Milorad & CO objasnili. Naime, krv bi bila prava i pripadala bi "nejači" a krivci bi bili a tko drugi nego ustaše.

    29. 4. 2017,   15:17
  • Sve su usosili sa ovom Atlantidom na kraju članka

    29. 4. 2017,   15:10
  • Neki to već znaju godinama! A zadnja rečenica je kretenizam.

    29. 4. 2017,   16:10