Obavijesti

Tech

Komentari 7

Rijetko otkriće: Našli očuvan mozaik star čak 1500 godina

Rijetko otkriće: Našli očuvan mozaik star čak 1500 godina
3

Činjenica da je natpis preživio predstavlja arheološko čudo, rekao je David Gellman, šef arheolškog tima. Arheolozi vjeruju da mozaik datira iz 550. ili 551. godine.

VIDEO

Podni mozaik s grčkim natpisom, star 1500 godina, otkriven je tijekom postavljanja komunikacijskih kablova u jeruzalemskom Starom gradu, a radi se o rijetkom otkriću antičkog artefakta i povijesnog dokumenta u jednom.

Natpis citira bizantskog cara Justinijana iz 6. stoljeća i opata Konstantina iz crkve koju je car osnovao u Jeruzalemu. Arheolozi vjeruju da će im ovo otkriće pomoći da dobiju bolji uvid u Justinijanove građevinske projekte u Jeruzalemu. 

Natpis glasi: "Najpobožniji rimski car Flavije Justinijan i bogoljubivi svećenik i opat Konstantin podigli su ovu zgradu u kojoj je postavljen (mozaik) tijekom 14. indikcije".

A 1500-year-old mosaic floor bearing a Greek writing, discovered near Damascus Gate in Jerusalem

Indikcija je onovremena metoda računanja godina koja je korištena u svrhe oporezivanja. 

Arheolozi vjeruju da mozaik datira iz 550. ili 551. godine.  

Justinijan je bio jedan od najvažnijih bizantskih vladara. Godine 543. podigao je Novu crkvu u Jeruzalemu - jednu od najvećih kršćanskih crkava u Istočnom Rimskom Carstvu i najveću u Jeruzalemu u to vrijeme.  

"Činjenica da je natpis preživio predstavlja arheološko čudo. Svaki arheolog sanja da nađe natpis u svojim iskopavanjima, posebno ovako dobro sačuvan", rekao je David Gellman, šef arheolškog tima.

Arheolozi vjeruju da je zgrada, u čijem jednom dijelu je pronađen mozaik, korištena kao hostel za hodočasnike. Zgrada se nalazi nedaleko od Damaščanskih vrata u istočnom Jeruzalemu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle