Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rijetko otkriće: Našli očuvan mozaik star čak 1500 godina

None Foto: RONEN ZVULUN 3

Činjenica da je natpis preživio predstavlja arheološko čudo, rekao je David Gellman, šef arheolškog tima. Arheolozi vjeruju da mozaik datira iz 550. ili 551. godine.

Podni mozaik s grčkim natpisom, star 1500 godina, otkriven je tijekom postavljanja komunikacijskih kablova u jeruzalemskom Starom gradu, a radi se o rijetkom otkriću antičkog artefakta i povijesnog dokumenta u jednom.

Natpis citira bizantskog cara Justinijana iz 6. stoljeća i opata Konstantina iz crkve koju je car osnovao u Jeruzalemu. Arheolozi vjeruju da će im ovo otkriće pomoći da dobiju bolji uvid u Justinijanove građevinske projekte u Jeruzalemu. 

Natpis glasi: "Najpobožniji rimski car Flavije Justinijan i bogoljubivi svećenik i opat Konstantin podigli su ovu zgradu u kojoj je postavljen (mozaik) tijekom 14. indikcije".

A 1500-year-old mosaic floor bearing a Greek writing, discovered near Damascus Gate in Jerusalem's Old City, is displayed at the Rockefeller Museum in Jerusalem | Autor: RONEN ZVULUN Foto: RONEN ZVULUN

Indikcija je onovremena metoda računanja godina koja je korištena u svrhe oporezivanja. 

Arheolozi vjeruju da mozaik datira iz 550. ili 551. godine.  

Justinijan je bio jedan od najvažnijih bizantskih vladara. Godine 543. podigao je Novu crkvu u Jeruzalemu - jednu od najvećih kršćanskih crkava u Istočnom Rimskom Carstvu i najveću u Jeruzalemu u to vrijeme.  

"Činjenica da je natpis preživio predstavlja arheološko čudo. Svaki arheolog sanja da nađe natpis u svojim iskopavanjima, posebno ovako dobro sačuvan", rekao je David Gellman, šef arheolškog tima.

Arheolozi vjeruju da je zgrada, u čijem jednom dijelu je pronađen mozaik, korištena kao hostel za hodočasnike. Zgrada se nalazi nedaleko od Damaščanskih vrata u istočnom Jeruzalemu.

Komentari (7)
  • Bogoljubivi svećenik i opat Konstantin.....ili u prijevodu jako sposobni biznismen

    26. 8. 2017,   05:28
  • a ja mislio da su našliu najmanju ruku isusovo porodično stablo da konačo vidimo ko ga je rodil i koja ropkinja mu je rodila potomke i đe su oni danas...

    24. 8. 2017,   18:20
  • Ma kakav mozaik ljudi, sto vam je. Jasno je vidljivo da je to zbirka zadataka iz matematike, kad bi je otvorio nebi crni vrag skuzio sto u njoj pise..

    25. 8. 2017,   05:55