Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rijetko otkriće u Izraelu: Usred pustinje našli drevnu džamiju

None Foto: Reuters/PIXSELL 4

Iz toga razdoblja postoje velike poznate džamije u Jeruzalemu i Meki no ovdje imamo dokaze o drevnoj kući molitvi koja je, čini se, služila poljoprovrednicima toga područja, kažu arheolozi

Ostaci drevne džamije iz  7. ili 8. stoljeća otkriveni su u izraelskoj pustinji, objavila je izraelska uprava za starine.

Mjesto štovanja otkriveno je tijekom priprema za novo naselje u beduinskom gradu Rahatu u pustinji Negev na jugu Izraela, prema priopćenju.

- Mala seoska džamija iz 7. ili 8. stoljeća rijetko je otkriće u svijetu posebno u području sjeverno od  Be'er Sheve gdje nikakve slične građevine nisu ranije otkrivene - prema Jonu Seligmanu i Shaharu Zuru, voditeljima iskopavanja.  

Foto: Reuters/PIXSELL

- Iz toga razdoblja postoje velike poznate džamije u Jeruzalemu i Meki no ovdje imamo dokaze o drevnoj kući molitvi koja je, čini se, služila poljoprovrednicima toga područja - rekli su.

Džamija je pravokutna otvorena građevina koja se sastoji od mihraba, molitvene niše okrenute Meki, prema arheolozima.

Tijekom iskopavanja otkriveni su i ostaci poljoprivrednog imanja s kraja bizantskog razdoblja (6. / 7. stoljeće) i malo naselje iz početka islamskog razdoblja (7./ 8. stoljeće).

Foto: Reuters/PIXSELL

- To je jedna od najstarijih džamija iz početaka dolaska islama  u Izrael, nakon arapskog osvajanja 636. godine - kaže profesor Gideon Avni, stručnjak izraelske uprave za starine za to razdoblje.

To "ukazuje na procese kulturnih i religijskih promjena koje je zemlja prošla u prijelaznom razdoblju iz Bizanta u rano islamsko razdoblje", dodaje on. (hru)

POGLEDAJTE VIDEO Lvl8.-a, NOVOG GAMING YOUTUBE KANALA:

Komentari (13)
  • U Jeruzalemu je prvo bila Crkva pa onda Đamija koliko ja znam.

    19. 7. 2019,   11:10
  • ništa čudno

    19. 7. 2019,   20:14
  • Nažalost neke Božije kuće nikad neće biti vraćene u prvobitno stanje-kao Muzej u ZG koji je prvobitno bio Džamija pa je u komunizmu prenamjenjena-pa Beograd je ima 217 Džamija itd itd!

    19. 7. 2019,   10:37