Obavijesti

Tech

Komentari 3

Robot je našao galiju s blagom, a njena točna lokacija je tajna

Robot je našao galiju s blagom, a njena točna lokacija je tajna
1

Galiju potopljenu prije 300 godina s blagom vrijednim oko 1,7 milijardi dolara pronašao je autonomni podvodni robot 2015. godine. No spor oko vlasništva traje i dalje

VIDEO

U brodolomu španjolske galije San Jose, koja se često naziva podmorskim svetim gralom, nestala je najveća riznica blaga koja je ikada izgubljena u moru. Nestala je u lipnju 1708. godine u borbi s britanskim ratnim brodom, zajedno sa 600 članova posade i nezamislivo velikim količinama zlata, srebra i smaragda.

Naoružana topovima, San Jose je blago trebala prevesti u Španjolsku, a dragocjenostima čija je procijenjena vrijednost današnjih 1,7 milijardi dolara financirao bi se Rat za španjolsku baštinu, vođen s Velikom Britanijom od 1701. do 1714. godine. 

Isti robot tražio je i AirFrance 447

Galija je napokon pronađena u blizini otoka Baru u Kolumbiji, kod otočja Rosario. Njezinu lokaciju zajednički su 2015. godine otkrili tim međunarodnih stručnjaka, kolumbijska mornarica i kolumbijski državni arheološki institut. No, iako je od otkrića prošlo dosta vremena, neki detalji o pronalasku legendarne lađe objavljeni su tek ovih dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema informacijama istraživačke i obrazovne institucije Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), izgubljenu galiju pronašao je njihov podvodni autonomni robot REMUS 6000. Isti robot, koji je uz pomoć sonara pronašao brod na dubini od 600 metara pod morem, pomagao je u pronalasku ostataka zrakoplova Air France 447, nestalog 2009. godine.

Upravo je REMUS 6000 u studenom 2015. napravio nekoliko sonarnih fotografija na više od 600 metara dubine. Robot je došao na oko devet metara iznad olupine i napravio slike na kojima se vide ugravirani dupini na potopljenim topovima, što je ključni dokaz da se radi upravo o izgubljenoj galiji San Jose.

Sam preletio Atlantik: Ledeni oceanski zrak držao ga budnim
Sam preletio Atlantik: Ledeni oceanski zrak držao ga budnim

REMUS 6000 tražio je i nestali avion Amelie Earhart u Pacifiku. Isti uređaj opremljen najnovijom tehnologijom uspio je napraviti 3D fotografije cijele olupine Titanica, što do sada nikome nije pošlo za rukom.

Točna lokacija je i dalje tajna

Iz Instituta su napomenuli da svoj doprinos do sada nisu spominjali iz poštovanja. 

- Nismo s ovim izlazili u javnost zbog poštovanja prema kolumbijskoj vladi - istaknuo je Rob Munier iz Woods Hole Oceanographic Institution, prenosi Daily Mail

Točna lokacija brodoloma ostaje tajna zbog spora oko toga tko je vlasnik pronađenog blaga. Za vlasništvo nad pronađenim blagom bori se nekoliko zemalja ali i privatne kompanije.

UNESCO traži da se suzdrže od eksploatacije 

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos istaknuo je kako se radi o najvećem, ako ne i najvažnijem otkriću potonule baštine u povijesti čovječanstva. 

Prije nekoliko tjedana, UNESCO je zatražio od Kolumbije da se suzdrži od pokušaja eksploatacije pronađene lađe, čija je točna lokacija i dalje državna tajna, a samo blago još uvijek je pod morem, javio je The Washington Post

- Dozvola za komercijalnu eksploataciju kolumbijskog kulturnog nasljeđa bila bi u suprotnosti s znanstvenim standardima i međunarodnim etničkim principima objavljenih u Konvenciji UNESCO-a o zaštiti podvodne kulturne baštine - stajalo je u priopćenju organizacije.

Međutim, kako Kolumbija nije potpisnik UN-ove Konvencije, ništa je ne obavezuje da propisane standarde ispoštuje.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica