Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Robotska dadilja: iPal robot čuva djecu koja nemaju društvo

None Foto: iPal

Kada dijete vidi našeg robota odmah ga prihvaća kao prijatelja, kažu iz kineske kompanije koja ga prodaje za 1200 eura. iPal priča kineski i engleski, zna i viceve, a stiže i robot koji će biti društvo starijima

Robot veličine djeteta koji govori kineski i engleski, poučava matematiku, priča šale i predlaže igre predstavljen je nedavno u Šangaju a zamišljen je kao pratnja najmanjoj djeci koja se nemaju s kim igrati.

"iPal", visok poput petogodišnjaka, pokreće se na kotačima, ima gibljive ruke, na prsima mu je velik zaslon-tablet a pokretljive oči su opremljene tehnologijom za prepoznavanje lica.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

"Robot je zamišljen kao društvo djeci", rekao je Tingyu Huang, suosnivač AvatarMind Robot Technologyja, razvojne tvrtke koja je osnovana prije četiri godine a sjedište joj je u Nankingu, na istoku Kine.

"Kada dijete vidi našeg robota odmah ga prihvaća kao prijatelja, drugo dijete u obitelji", rekao je.

Robot je bijele boje s ružičastim ili plavim obrubom, po izboru, a roditeljima može omogućiti da razgovaraju s djetetom i da ga nadziru zahvaljujući senzorima pomoću kojih sluša i promatra okolinu.

Cijena mu je oko 1.200 eura, a luksuzni model s većim zaslonom i baterijom produljenog vijeka trajanja dostiže i 1.720 eura. 

AvatarMind ima u planu proizvesti robota koji će praviti društvo i starijima, podsjećati ih na uzimanje lijekova i nazvati bolnicu u slučaju potrebe.

Ipak, "mislim da roboti ne mogu biti  zamjena za roditelje i profesore", istaknuo je Huang. "No iPal im može pomoći u poslu".

Komentari (3)
  • Roboti su prakticna alternativa prosjecnom idiotu.Ako moram imati robote za prijatelje onda zasto ne?Ako su poslusni i odani zasto bi oni bili manje vrijedni od nekog "tipa"?Moja je spoznaja da je i najmanji crv na zemlji vrijedniji od prosjecnog covjeka.

    15. 6. 2018,   20:11
  • zaboravili ste na model za gejeve kojih ima svakim danom sve više i ne pitaju za cijenu

    15. 6. 2018,   11:39