Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rock’n’Roll profesori: “Ruđer Bošković” ima čak tri benda

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

‘Stalno idemo naprijed’ Tehnička škola ‘Ruđer Bošković’ postala je centar kompetentnosti te proširuju školu novim laboratorijima i radionicama u području novih tehnologija

Ovo je prije bila prostorija za ugljen, govore nam glazbenici Tehničke škole “Ruđer Bošković” dok nas uvode u podrumsku prostoriju ispunjenu glazbalima.

Jedna od najpoznatijih strukovnih tehničkih škola, ne samo u Zagrebu, nego i u cijeloj Hrvatskoj, naime, ima čak tri benda - jedan profesorski i dva učenička. Od školskog projekta kojim su učenicima htjeli pružiti priliku da se više povežu i razbiju intenzivne školske dane, postali su prava klupska atrakcija! Profesorski bend Crijevno pojačalo tako je zasvirao u zagrebačkim klubovima Sax i Jabuka, ali i u Novoj Gradiški na Proljetnom sajmu.

Igrali su i nogomet

- Prvi put smo ozbiljnije zasvirali za 70. obljetnicu ‘Ruđera’, u svibnju 2018., u Koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’ - pričaju nam basist i nastavnik tehničkog crtanja, upravljanja i regulacija Dalibor Pekas (46) i Ervin Palanović (52), koji u bendu svira gitaru i pjeva, a inače predaje elektrotehničku skupinu predmeta.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Ma htjeli smo učenicima pokazati kako nismo samo nastavnici koji pred njima stoje i drže im lekcije. Prije smo igrali nogomet s njima, a sad, evo, sviramo - nadovezuje se ritam gitarist Zoran Dumančić (47), koji predaje osnove elektrotehnike, elektroniku i mikroupravljače.

S njima se na pozornicu penje i nastavnik robotike i mikroupravljača, bubnjar Zoran Kauzlarić (52). Učenici su s nastavnicima uredili i obnovili prostoriju.

Na pitanje jesu li nastavnici strašniji u sviraonici ili učionici, dečki uz smijeh priznaju kako je na nastavi “striktno biznis”.

- Ma dobri su oni, uvijek nam daju priliku naučiti sve kako treba - pomirljivo govori Fran Markulin (19), koji je upravo maturirao.

Priznanja i nagrade

Inače je gitarist u bendu Željezna lejdi, koji već ima obožavatelje u zagrebačkim krugovima. Ovaj 19-godišnjak kao dječak je prebolio leukemiju te se posvetio pomaganju djeci oboljeloj od malignih bolesti. Fran je za svoj rad dobio Državnu nagradu za volontiranje, Volonterski Oskar i priznanje “Luka Ritz”. Ovih se dana priprema za upis na FER te se s bendom priprema za prvo studijsko snimanje.

Foto: Privatni album

Uzbuđen zbog snimanja je i basist Željezne lejdi Vinko Jakupak (17), koji završava 3. razred.

Pjevač benda Leon Gospodarić (19) priprema se za fakultet. Kako kaže, svira gitaru, usnu harmoniku i ukulele. Mi smo multiinstrumentalisti, dodaju bubnjar Luka Čučuković i gitarist Marko Potrebica, koji završavaju prvi razred.

Zahtjevan program

Svi ovi dečki pokazali su se uspješnima i u mnogim drugim poljima. Luka je državni prvak iz informatike, automatike te robotički reprezentativac. Marko upravo priprema svoj solo glazbeni projekt, a Leonov LED display s glagoljičkim slovima krasio je Sveučilišnu i Nacionalnu knjižnicu.

Veliku kreativnost svojih učenika u “Ruđeru” pomno njeguju. Škola oduvijek poznata po izuzetno zahtjevnom programu i disciplini, za one koji je završe siguran je temelj za posao u najvećim tvrtkama te nastavak školovanja na tehničkim fakultetima. Strukovna tehnička zanimanja za koje obrazuju privlače sve više učenika. To se pokazalo i prije desetak dana, na Danu otvorenih vrata i Danu škole.

- Ovo mi je 15. put da prolazim kroz Otvorene dane naše škole, nikad dosad nismo imali u jednom danu dva kruga obilaska s više od 400 posjetitelja. Vjerujem da je razlog tome kvaliteta same škole te činjenica da smo imenovani regionalnim centrom kompetentnosti - kaže nam ravnateljica škole prof. Ðurđica Fuštar.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

“Ruđer” je 2018. postao regionalni centar kompetentnosti na prijedlog Grada Zagreba kao jedina škola sa zagrebačkog područja u sektoru elektrotehnika i računalstvo. Škola je trenutačno u procesu prijave Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projekt se temelji na nadogradnji škole, tzv. pametnoj pasivnoj kući, te uređenju postojećih laboratorija, radionica i specijaliziranih učionica, temeljenih na industriji 4. generacije.

Veze s gospodarstvom

- Ono što želimo poboljšati je svakako povezivanje škole s gospodarstvom. To je jako važno kako bi i gospodarstvo dobilo mlade ljude sa strukovnim kvalifikacijama koje su potrebne Hrvatskoj - zaključuje ravnateljica.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Cijevno pojačalo je klupski hit     

Naš bivši učenik, sad student FER-a, Nikola Kaužljar, član je školskog benda Željezna lejdi, koji se održao i nakon što su članovi završili školu. No on je bio i izuzetan učenik. Za završni rad napravio je cijevno i digitalno pojačalo za sviraonicu, i po tome smo odlučili nazvati profesorski bend. Na sjednici nastavničkog vijeća pedagoginja je krivo pročitala naziv završnog rada. Umjesto cijevno pročitala je crijevno pojačalo - tumači nam Ervin Palanović tajnu urnebesnog imena pod kojim već nastupaju i po klubovima.     

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentiraj, znaš da želiš!