Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Roditelji, ako ste djeci kupili ovu lutku, odmah ju uništite!"

None Foto: Screenshot

Njemačka je zabranila 'Caylu': Hakeri vrlo lako mogu pristupiti nezaštićenom Bluetooth uređaju u lutki, te slušati i razgovarati s djetetom koje se igra s lutkom...

Njemačke vlasti pozvale su sve roditelje koji su kupili lutku 'Caylu', da je odmah unište. Razlog je opravdana sumnja u mogućnost špijuniranja, javlja Sky News.

Naime, postoji zabrinutost oko softvera koji se nalazi u lutki 'Moja prijateljica Cayla', da se može hakirati, čime se može pristupiti osobnim podacima.

Tehnologija unutar lutke, koja omogućava korisniku da komunicira s lutkom, može se špijunirati i može ugroziti nečiju privatnost, objavila je državna agencija za komunikacije.

- Lutka Cayla je zabranjena u Njemačkoj. ovo je i pitanje zaštite najslabijih članova našeg društva - kazao je šef agencije Jochen Homann.

Inače, lutka ima mikrofon i njegov softver pristupa internetu kada traži odgovore na postavljena pitanja.

Nakon ispitivanja igračke, koju proizvodi američka tvrtka 'Genesis Toys', državnu agenciju je na problem upozorio istraživač Stefan Hessel.  On kaže da bi hakeri mogli koristiti nezaštićene Bluetooth uređaje ugrađene u lutki, te slušati i razgovarati s djetetom koje se igra s lutkom.

- Uspio sam hakirati igračku čak i kroz nekoliko zidova. U njoj nije postavljena nikakva zaštita - kazao je Hassel.

S druge strane, britansko udruženje maloprodaje igračaka navodi da su 'oni zadovoljni  što ovaj proizvod nema nikakvog specijalnog rizika i da nema razloga za uzbunu'. U priopćenju su dodali kako oni uvijek od roditelja očekuju da nadziru svoju djecu dok se igraju, barem povremeno'.

- Distributer igračke uvjerava javnost da postoje činjenične netočnosti koje su se pojavile u njemačkoj javnosti i tvrdi da je igračka prepravljena i savršeno sigurna za korištenje ako se prate upute - stoji u priopćenju britanskog udruženja maloprodaje igračaka.

Problemi s 'Caylom' pojavili su se i u SAD-u. Prošlog prosinca je Electronic Privacy Information Center (EPIC) podnio pritužbu Saveznoj trgovinskoj komisiji.

EPIC tvrdi da 'Cayla' izlaže malu djecu nadziranju, te da krši zakone o privatnosti i zaštitu potrošača.

Komentari (46)
  • Bluetooth u dječjoj lutki?!Samo je idiot mogao doći na takvu ideju.Nisam čuo za gluplju stvar od kad je lovac T.Z. napravio nož u obliku bumeranga za gađanje veprova.

    18. 2. 2017,   13:32
  • Svaki uređaj na kojem piše Wi-Fi, ili slično može se hakirati. Pobacajte sve iz kuće i onda ste sigurni.

    18. 2. 2017,   13:17
  • Danas skoro svako dijete ima smartphone...Mislim da je to daleko opasnije od ove lutke...

    18. 2. 2017,   13:47