Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Roko i Niko otputovali na finale Europskog kviza o novcu!

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL 3

Učenici šibenske Gimnazije Antuna Vrančića, Marko Čubrić, Niko Perica, Roko Petković i Bruno Petković pobjednici su prvog nacionalnog natjecanja Europskog kviza o novcu

Da ljudi u Hrvatskoj znaju najosnovnije stvari o financijama, ne bi se dogodilo da imamo preko 300.000 blokiranih građana niti bi se toliki upustili u rizike podizanja kredita u švicarskim francima. Šibenskim gimnazijalcima tako što se ne bi moglo dogoditi, jer oni su  financijski  najpismeniji među hrvatskim školarcima. Marko Čubrić, Niko Perica, Roko Petković i Bruno Petković iz 1. a razreda Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika pobjednici su prvog nacionalnog natjecanja Europskog kviza o novcu održanog putem online Kahoot! Platforme i YouTube kanala povodom Svjetskog i Europskog tjedna novca. Dvojica učenika iz pobjedničkog tima, Roko Petković i Niko Perica, putuju u Bruxelles, gdje će 8. svibnja sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju zajedno sa 60-ak europskih nacionalnih finalista iz 30-ak zemalja.

 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Profesorica Paić nas je pozvala, hvala joj


- Zapravo možemo zahvaliti našoj profesorici Jasminki Paić koja nam je podijelila materijale za vježbanje i pozvala nas da sudjelujemo. To su bili kvizovi za vježbu preko platforme Kahoot koje je na svojim stranicama objavila Hrvatska udruga banaka. Vježbanjem tih kvizova stekao sam dosta znanja o financijama, novcu, bankama i Europskoj uniji. Usvojio sam prilično pojmova koji su veoma važni u životu. Svi kad odrastemo želimo znati upravljati novcem, odgovorno voditi računa o vlastitim financijama i biti financijski neovisni. Što ranije počnemo s tim, bit ćemo uspješniji - kaže nam 15-godišnji Roko Petković.
I Niko Perica zahvaljuje profesorici Paić što ga je pozvala da sudjeluju u ovom kvizu. - Natjecanje mi je odmah zvučalo interesantno. A takva je bila već i priprema, jer sam se tijekom nje susreo s mnogim važnim pojmovima vezanim za novac koje bi trebao svatko poznavati.  S njima se nisam ranije imao priliku upoznati, iako smatram da su jako važni za život - kaže Perica.
Obojica hrvatskih finalista smatraju da bi osnove financijske pismenosti trebale biti redoviti predmet u svim hrvatskim školama. Već i znanje stečeno u pripremama za ovakvo natjecanje moglo bi, kažu, mnogima pomoći da unaprijede svoje financije i izbjegnu zamke u koje građani često upadaju. 

 

None Foto: PR foto 4

Josip Paić, ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića, kaže da u školi imaju mnogo nadarene djece, ali da među brojnim talentima nije lako izabrati. - Eto, ispalo je da u razredu matematičke gimnazije odgajamo najbolje hrvatske financijere. I ponosni smo na to i vjerujemo da će u Bruxsellesu dostojno predstavljati Hrvatsku - kaže Paić.

Kviz o novcu ove godine i u Hrvatskoj

Europski kviz o novcu je natjecanje iz područja financijske pismenosti koje organiziraju udruge banaka iz Europe pod koordinacijom Europske bankovne federacije (EBF).
Podsjetimo, Hrvatska udruga banaka u suradnji s Institutom za financijsku pismenost Štedopis i uz pozitivnu ocjenu Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uoči Europskog tjedna novca je organizirala „Europski kviz o novcu’’ (eng. European Money Quiz), online natjecanje na Kahoot! platformi za učenike od 13 do 15 godina. Nacionalnom natjecanju koje je održano 16. ožujka 2018., pristupilo je oko 1,500 učenika iz 140 škola iz cijele Hrvatske. Prijavljeni timovi pokazali su zavidno znanje u području financija, a učenici Marko Čubrić, Niko Perica, Roko Petković i Bruno Petković iz Šibenika bili su najtočniji i najbrži te time osigurali odlazak na završno natjecanje u Bruxelles.
Kviz se održao povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca kako bi se unaprijedila razina financijske pismenosti. Iako jest cilj što bolje plasiranje na natjecanju, najvažniji ciljevi su da učenici nauče dodatne pojmove financijske pismenosti ili potvrde svoje znanje, te također vježbaju timski rad – zajedničko donošenje i upis odluka, tj. zajedničko odgovaranje na pitanja.
- Izuzetno smo ponosni na odaziv učenika u Hrvatskoj te očekujemo da ćemo nastaviti s Europskim kvizom o novcu i sljedeće godine. Povratne informacije koje smo dobili od profesora i učenika nam govore kako je potrebno što više ovakvih inicijativa koje na moderan i jednostavan način potiču mlade u Hrvatskoj na učenje u područjima koja su iznimno važna za svakog čovjeka’’, izjavio je predsjednik Hrvatske udruga banaka, Zdenko Adrović te je na kraju zaželio učenicima iz Šibenika sreću na završnom natjecanju.
- Vjerujemo kako će nas naši mladi Šibenčani predstavljati u najboljem svjetlu te sam siguran kako će im putovanje u Bruxelles biti zanimljivo i poučno - rekao je Adrović.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentiraj, znaš da želiš!