Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

S VR naočalama ovi učenici su prošetali kroz grobnice faraona

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U Osnovnoj školi Vugrovec-Kašina učenici osmog razreda su na satu povijesti o starom Egiptu učili s naočalama za virtualnu stvarnost uz igre na računalima

Povijest je dosadna, ali sad će nam učenje biti mnogo zanimljivije, rekla je Danijela Češljaš, učenica 8. razreda Osnovne škole Vugrovec-Kašina.

U toj je školi jučer predstavljena nastava iz povijesti u virtualnoj stvarnosti. Sat je držao profesor zagrebačke Hotelijersko-turističke srednje škole Hano Uzeirbegović, koji od rujna 2016. godine izvodi izborni predmet Virtualna povijest.

- Djeci je suhoparno kad im jedna osoba priča o nekim ljudima koji su davno umrli. Ovaj će projekt promijeniti obrazovni sustav u dogledno vrijeme te djeci olakšati učenje suhoparne povijesti, ali i drugih predmeta - rekao je Uzeirbegović.

Na satu koji je jučer održan u školi Vugrovec-Kašina, učenici su na računalu kroz igru učili kako je izgledao proces balzamiranja i mumifikacije egipatskih faraona, a potom su pomoću naočala za virtualnu stvarnost prošetali Tutankamonovom grobnicom.

- Nismo imali do sada ovakvu tehnologiju uključenu u nastavi, jako mi se sviđa ovo. Čak i to što je igra na engleskom nije loše jer tako vježbamo i znanje jezika - zaključio je osmaš Andrej Ibertović.

Naočale za virtualnu stvarnost, prijenosna računala i mobilni uređaji za opremanje učionice za povijest i geografiju osigurani su donacijom. Njih će koristiti učenici osmih razreda.
- Neke je stvari možda teško naučiti samo iz knjiga, ali nam zahvaljujući modernoj tehnologiji one postaju mnogo jasnije - naglasio je Uzeirbegović.

Izvođenje nastave u virtualnoj stvarnosti novi je pristup obrazovanju kroz koji se nastavni sadržaj savladava uz upotrebu napredne tehnologije, računala, tableta, mobitela, videoigara, naočala za virtualnu stvarnost, VR kamera 360 i različitih softverskih aplikacija. Učenici će ovako stečena znanja i vještine lakše prenijeti na svoju okolinu. Primjerice, profesor Uzeirbegović do sada je sa svojim učenicima obradio temu stare Grčke koristeći videoigru “Minecraft” i gradeći hram Partenon.

- Svi su oduševljeni ovim načinom učenja, i učenici, profesori te roditelji. Doista je lijepo vidjeti kako djeca s užitkom pristupaju temama koje su im do sada bile nezanimljive - kaže Uzeirbegović.

Namjera je da se nastava mijenja te učenicima i profesorima omogući nešto što je drugačije i što nas približava nekim drugim državama u kojima je ovakav način nastave sasvim normalan, poručili su iz Vipneta, koji je školi donirao opremu.

Komentari (4)
  • Setam i ja kroz faraonke svaku subotu kad popijem litru brlje

    17. 10. 2017,   09:48
  • pa ovo je dobro ,,,treba sve promijenit u školi

    17. 10. 2017,   10:17
  • Dajte klincima neka igraju Europa Universalis 4 .. naučiti će i povijest i kako politika funkcionira.. a da pri tome nije neka pucačina, nego iziskuje veoma dobro naprezanje klikerau glavi i domišljatost

    17. 10. 2017,   10:38