Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sa 16 godina hakirao je Apple, umjesto zatvora dobio fakultet

None Foto: BECK DIEFENBACH

U razdoblju od dvije godine, tinejdžer je nekoliko puta hakirao glavni sustav tehnološkog diva i skinuo ukupno oko terabajt osjetljivih podataka. Spremio ih je u datoteku koju je nazvao Hacky hack hack

Australski tinejdžer hakirao je Apple nekoliko puta u razdoblju od dvije godine, no zbog toga neće ići u zatvor. Umjesto zatvorske kazne, u utorak mu je određena mu je uvjetna kazna u trajanju od osam mjeseci. 

Ovaj tinejdžer s očito vrlo izraženim darom za informatičke tehnologije danas je 19-godišnjak koji studira kriminalistiku i cyber sigurnost. Stoga je uvjetna kazna za njegove maloljetničke nestašluke za njega izvrsna vijest - pogotovo jer zakon za ovakve prijestupe propisuje kaznu i do dvije godine zatvora.

Dječak čiji identitet nije javno objavljen iz pravnih razloga upao je u glavni sustav Applea iz svojeg doma u Melbourneu, navodno zato što je veliki obožavatelj kompanije i htio je tamo raditi kada odraste. Kad ih je prvi put hakirao, imao je 16 godina.

U nekoliko napada skinuo je oko terabajta osjetljivih podataka i spremio ih na svoje kućno računalo. Datoteku u koju je pospremio podatke nazvao je Hacky hack hack. FBI je o cyber napadu na Apple izvijestio australsku policiju, koja je pretražila dječakov dom i zaplijenila računalo. Imalo je istu IP adresu kao i računalo s kojeg je hakiran tehnološki div, piše australski the Age

- Vaši prijestupi su vrlo ozbiljni, dosljedni i sofisticirani. Znali ste da je ono što radite pogrešno - izjavio je sudac u utorak, na izricanju kazne. 

U obrazloženju presude, sudac je istaknuo da je 19-godišnjak priznao krivnju, surađivao s vlastima u istrazi, a podatke koji je ukrao nije iskoristio za vlastitu korist. Osim toga, sud je uzeo u obzir da se optuženik nije javno hvalio svojim hakerskim uspjesima. 

- U situaciji u kojoj bi drugi tražili slavu, on to nije učinio - istaknuo je njegov odvjetnik. 

Komentari (7)
  • Ovo je dijamant kojeg treba brusiti, a ne kaznjavati

    27. 9. 2018,   23:31
  • Eto to je sposoban informatičar kojeg treba do kraja školovati, a tada mu je samo nebo granica. I naravno, treba ga koristiti na strani dobra, a ne da provaljuje na stranice ili kreira viruse.

    27. 9. 2018,   22:31
  • Eto ko krade slike gole Severine...fuj to kakano !

    27. 9. 2018,   23:10