Obavijesti

Tech

Komentari 3

Sajam u Ženevi: Naši inovatori osvojili pet zlata i tri bronce

Sajam u Ženevi: Naši inovatori osvojili pet zlata i tri bronce
1

Zlatnim medaljama nagrađeni su i najmlađi hrvatski predstavnici u Ženevi, Ivan Kožar i Tin Biršić, 15-godišnjaci iz Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić Grad

VIDEO

Na jednom od najprestižnijih godišnjih skupova inovatora, 43. Međunarodnom sajmu inovacija PALEXPO u Ženevi koji se održava ovog tjedna, od 15. do 19. travnja, predstavilo se devet hrvatskih inovatora i inovativnih tvrtki.

Njih osam osvojilo je i najvrednije nagrade sajma - pet zlata i tri bronce.

Zlatne medalje za inovacije osvojili su tvrtka Bernarda iz Nedelišća za "Cool Vision" madrac, tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca za MBO-T tehnologiju održivog razvoja i tvrtka Altpro iz Odre za sustav za osiguranje željezničko cestovnih prijelaza s daljinskom kontrolom RLC23.

Zlatnim medaljama nagrađeni su i najmlađi hrvatski predstavnici u Ženevi, srednjoškolci Ivan Kožar i Tin Biršić iz Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić-Grad. Mladi Kožar ondje je predstavio svoj novi pristup 3D grafičkom prikazu u punom spektru boja odnosno 3D hologramski displej, a Tin Biršić Cloud Security System, sigurnosnu kameru za vlasnike poljoprivrednih objekata koja nakon što opazi pokret, uslika i šalje fotografiju na cloud, a korisniku na odabranu e-mail adresu stiže obavijest o aktivnosti na čuvanom području.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brončane medalje pripale su Vinku Rogini iz Lučkog za Balzam Mirela, tvrtki TTK iz Karlovca za metodu za smanjivanje aksijalne sile na centrifugalnim višestupanjskim pumpama i Klaudiju Šturmanu iz Pule za uređaj za višerednu proizvodnju, oblikovanje, transport i rezanje ćevapčića, keksa i pljeskavica s automatiziranim upravljanjem. Ivan Milun iz Sinja u Ženevi je pak predstavio svoj inovativni postupak dobivanja vjernog izgleda kamenih zidova kuća za kojeg mu je ondje uručena posebna plaketa  rumunjskog ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ove je godine u Ženevi predstavljeno oko 1000 inovacija iz 45 zemalja svijeta, a izložbu je posjetilo 27 tisuća posjetitelja. Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud kojeg čini više od 75 stručnjaka, među kojima i predstavnik Hrvatske, Zoran Barišić, inače član Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora IFIA.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle