Obavijesti

Tech

Komentari 39

Šalju letjelicu od milijardu eura koja će otkriti tajne Merkura

Šalju letjelicu od milijardu eura koja će otkriti tajne Merkura
5

BepiColombo je istraživački svemirski brod koji će sljedeće godine krenuti na 7 godina dug put prema Merkuru. Istražit će zašto je njegovo magnetsko polje tako snažno i ima li vode i leda u kraterima

VIDEO

Europska svemirska agencija (ESA) predstavila je svemirsku letjelicu koja je ključna za njezinu najambiciozniju misiju ikada: slanje sonde na Merkur, javlja u petak dpa.

"BepiColombo", istraživački svemirski brod nazvan po talijanskom matematičaru i inženjeru Giuseppeu Colombu, trebao bi započeti svoj put prema malenom, stjenovitom planetu 2018. koji će trajati sedam godina.

REUTERS/PXL

Sonda bi trebala biti lansirana u listopadu sljedeće godine s kozmodroma Kourou, na atlantskoj obali Francuske Gvajane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Merkur, najmanji planet u Sunčevom sustavu, vrlo je teško promatrati zbog njegove blizine Suncu. "Merkur je planet pun tajni", kazao je Johannes Benkhoff, jedan od vodećih znanstvenika na tom projektu.

Temperature na Merkuru se penju i do 430 stupnjeva Celzija, dok strana koja nije okrenuta sunca trpi i hladnoće od minus 180 stupnjeva Celzija. Ti ekstremni uvjeti predstavljaju goleme izazove za opremu namijenjenu istraživanju Svemira.

"BepiColombo" se sastoji od dva satelita: europski će ponijeti sondu koja će istraživati površinu i klimu planeta, a japanski će vršiti mjerenja vezana uz magnetsko polje.

Radi se, naime, o zajedničkom projektu ESA-e i Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA). Misija ima za cilj pronaći odgovore na misterij neobično snažnog magnetskog polja planeta, a istovremeno će tragati za ledom ili vodom. Namjera je i prodrijeti duboko u neke od Merkurovih kratera.

Letjelica ima neobičan dizajn i sastoji se od "složenog aviona" koji nosi po jedan europski i japanski satelit. Oni će se po dolasku razdvojiti i ući u različite orbite oko Merkura, gdje bi trebali ostati najmanje jednu do dvije godine prije nego što padnu.

Projekt je vrijedan oko 1,3 milijarde eura.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance