Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Samo jedna: Znate li koja boja 'vlada' svijetom novih vozila?

None Foto: 24sata/24sata

Prošle je godine 39 posto novih automobila u svijetu bilo bijelo. Od četiri od pet novih auta obojeni su u neku od neutralnih i nemaštovitih boja

Najveći dio novih automobila proizvedenih u svijetu 2017. godine bilo je bijele boje. To pokazuje studija grupacije Axalta, najvećeg svjetskog proizvođača boje za automobile.

Bijela boja je popularna zbog svoje neutralnosti, ali i činjenice da tvrtke najradijee kupuju bijele automobile. Takve automobile najlakše je oblijepiti naljepnicama tvrtke. Još jedan razlog za popularnost bijele boje je činjenica da se ona na mnogim automobilima ne mora nadoplatiti pa je mnogi biraju i zbog same cijene. Popularnost bijele dramatično je porasla posljednjih dvadeset godina i njezin se udio udvostručio. Na drugome mjestu je crna boja, od početka povijesti automobila jedna od najpopularnijih iako za to nema logičnog razloga. Crna, naime, najbolje privlači toplinu, a i na njoj se svaka vrsta prljavštine jako dobro uočava.

Treće i četvrto mjesto drže siva i srebrna s gotovo jednakim udjelom. Ove dvije boje često su izbor kupaca automobila luksuznije klase.

Na življe i maštovitije boje ne otpada ni četvrtina udjela. Među njima je najzastupljenija plava, a slijede crvena, smeđa, žuta/zlatna i zelena. Na sve ostale boje otpada tek nešto više od 1 posto udjela.

Kupci u posljednje vrijeme sve češće izbjegavaju odabrati življu boju koja im se sviđa radi straha da će takav auto mnogo teže prodati.

Omiljena boja tvrtki i Azijaca
Bijela je i u Europi najpopularnija, no s manjim udjelom od 25%. U SAD-u je njen udio 27%. U Aziji je ta boja izuzetno popularna i ima 52%, a u Kini čak 62% udjela. 

Popularna svugdje osim u Indiji
Crna boja je na svim tržištima pri samom vrhu, osim u Indiji gdje drži samo 3%. Razlog tome je praznovjerje. Crna se smatra bojom praznine i smrti te nositeljicom zla. 

Neutralna boja koju ne vole Kinezi
U Kini je ova boja zastupljena sa samo 2%. U Europi je najpopularnija i drži čak 20% udjela. Posljednjih desetak godina biraju je kupci koji su do tada birali srebrnu. 

Prihvaćena u čitavom svijetu
Uz bijelu, srebrna je jedina boja koja ni u jednoj regiji nije nepopularna. Najviše je vole u Indiji, gdje je svaki treći auto srebrne boje. U Europi drži 11% udjela.

Nekad najpopularnija
Prije nekoliko desetljeća ovo je bila najpopularnija boja automobila na svijetu. Danas je na petome mjestu. Najviše je vole u Europi i Sjevernoj Americi, gdje je udio 10%.

Ne vole je bivši komunisti
Rusi i Kinezi najmanje kupuju crvenu boju unatoč tome što je to boja njihovih zastava i komunističkog režima koji je dominirao ovim državama desetljećima.

Veliki povratak zaboravljene boje
Smeđa posljednjih desetak godina osjetno dobiva na popularnosti. Najviše je vole u Kini, Rusiji i Indiji, ali i u Europi i SAD-u popularnost joj brzo raste. 

Zaboravljena boja sedamdesetih
Prije četiri desetljeća ovo je bila jedna od najpopularnijih boja automobila. Danas se pod žutu ubraja i zlatna koju rado biraju u Kini. Otud solidnih 3% svjetskog udjela. 

Ne voli je većina autosvijeta
Zelena solidan postotak udjela ima u Europi, Sjevernoj Americi i Rusiji. U ostatku svijeta bira je osjetno manje od 1% kupaca. Nekad je bila mnogo popularnija.

Komentari (45)
  • Kod nas na balkanu prevladava trula višnja, više trula nego višnja..

    28. 8. 2018,   07:31
  • Zelenih automobila najmanje, samo 1%. Potvrdila se ona priča Željka Pervana kada otac Roberta Prosinečkog kaže sinu (nakon što je ovaj kupio auto zelene boje) - "zašto ZELENI, CRNI ŽUTI" ?

    28. 8. 2018,   08:34
  • Prevladavaju boje koje nam proizvođači serviraju. Ja ne bih niti bijelu, niti crnu, niti sivu. Ali ono malo proizvođača koji ponude neku BOJU (jer sve ovo prije navedeno nisu boje) obično nudi tako očajne boje da se nema što prebrat. Također, 99,9 % auttomobila su crni iznutra, poneki malo vuče na sivo dok su svijetli i beige tonovi iznimka. Ne znam kakv namještaj ljudi imaju doma, ali kod mene nema ništa crno. Imao sam godinama auto s beige unutrašnjošću. Lijep osjećaj prostora, a za održavanje super. Sada imam crni ko ugljen (jer nisam uopće imao izbora). Gdje god ga taknem, rukom, nogom, sve se vidi. Prije sam auto iznutra čistio dva puta godišnje, a ovog crnog moram nakon svakog pranja karoserije. Kažu - kupci tako žele. Ja sam vjerojatno uvijek na WC-u kada se rade ankete.

    28. 8. 2018,   10:56