Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Samo nebo je granica: Emirati žele napraviti umjetnu planinu

None Foto: Pixabay

Pustinjska zemlja mogla bi dobiti umjetnu planinu koja bi formirala nove oblake, što bi im omogućilo da povećaju količnu padalina. No, još moraju vidjeti je li to preskupo i izvedivo

Ujedinjeni Arapski Emirati mogli bi uskoro dobiti umjetnu planinu kojom ova pustinjska zemlja želi povećati količinu kiša, a već su angažirali i znanstvenike kako bi vidjeli je li ovaj projekt uopće moguć. 

Nova planina uzrokovala bi podizanje zraka, a potom formiranje oblaka i nove padaline. Projekt je dio nacionalnog programa za promjenu vremena odnosno stvaranje nove naoblake. Lani su u 186 programa uložili oko 550.000 dolara. 

Znanstvenici koji rade na projektu, trenutno su u fazi razrade modela, odnosno analiziranja najbolje lokacije u Emiratima te koliko bi široka i visoka planina trebala biti. Roelof Bruintjes iz Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere rekao je za Arabian Business da izgradnja planine nije jednostavan zahvat. Izjavio je kako s projektom neće ići dalje, ako je preskup za vladu, ali da će dati ovkire alternativa za dugoročnu budućnost.

- Ako će vlada prihvatiti projekt, u drugoj fazi će biti na građevinskim kompanijama da odluče je li to moguće izvesti - rekao je. Izgrade li planinu koja će formirati nove oblake, avioni bi potom mogli izbaciti srebrov jodid, što bi trebalo povećati padaline. 

Komentari (14)
  • Još je Draš Katalenić Dudek ispaljivao rakete punjene srebro jodidom. Što se tiče planine, ispod 2000 m teško da bi na toj geografskoj širini bilo nekog efekta.

    5. 5. 2016,   12:50
  • ....a kad se pronađe alternativa nafti,opet će kao i generacije prije njihovih roditelja gledati devama(ako ne budu nosile gaće) u ....oči.

    5. 5. 2016,   12:36
  • srebrni jodid - to su oni tzv. chemtrailsi. napokon i javno otkriveno.

    5. 5. 2016,   12:20