Obavijesti

Tech

Komentari 25

Samo odabrani će SP u Brazilu gledati u Ultra HD rezoluciji

Samo odabrani će SP u Brazilu gledati u Ultra HD rezoluciji
6

Prognoze su da će 2025. svaki treći dom u Europi imati Ultra HD televizor, koji prikazuje 8 mil. piksela. Trenutno su iznimno skupi. Kod nas još nema ni HD-a

VIDEO

Ultra HD televizore tijekom godine predstavili su svi vodeći proizvođači. Ovo je tehnologija koja će, uz OLED ekrane, predstavljati budućnost. Riječ je o televizorima koji prikazuju sliku rezolucije 3840x2160 piksela, a to je četiri puta više piksela od trenutačnih Full HD (1920x1080) televizora, odnosno čak 8 milijuna pikesla na ekranu. 

To znači skok, kakav je bio sa standardne rezolucije prema HD tehnologiji, koji do izražaja dolazi na velikim ekranima gdje ni kada sjedite ispred ekrana nećete vidjeti piksele. Uz to, slika može biti i puno brža te pri 60 Hz ne bi trebalo biti zamagljivanja i čudnih efekata pri sportskim prijenosima ili akcijskim scenama. Za to će televizori morati podržavati novi HDMI 2.0 standard. Moći će prikazati puno više boja, a na Ultra HD će bolje izgledati i 3D filmovi. 

Ovakvi televizori trenutačno stoje nekoliko desetaka tisuća kuna tako da si novu tehnologiju mogu priuštiti tek rijetki. No i oni će imati problema jer za sada postoji jako malo sadržaja koje mogu gledati. 

U SAD-u je Netflix objavio nekoliko Ultra HD klipova, YouTube gradi kolekciju sadržaja u ovoj rezoluciji, a i na Astri se emitira probni satelitski kanal. Najavljuje se da bi sljedeće godine mogao stići Blu-Ray s Ultra HD podrškom, a najveća korist vidi se kod prikazivanja sadašnjih Blu-Ray filmova na većoj rezoluciji. U sljedećih nekoliko godina brojna sportska natjecanja prenosit će se upravo u Ultra HD tehnologiji. Kod nas je situacija još lošija jer nema ni zemaljskih hrvatskih kanala koji se emitiraju u HD-u. Kako biste potpuno uživali u prednostima slike s toliko detalja, trebat će vam televizor veće dijagonale za koji mnogi jednostavno nemaju mjesta, ali ni novca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

LG ultra HD televizor od 84 inča je kao veliki prozor u novi svijet
LG Ultra HD televizori s HEVC dekoderom mogu reproducirati Ultra HD sadržaj s USB-a, a podižu rezoluciju i kvalitetu standardne slike. Model od 84 inča stoji 95.000 kuna, a od 65 inča 42.000 kuna.

Pametna Ultra Hd Toshiba dolazi u tri dijagonale
Toshibin Ultra HD serije L9 dijagonale 58 inča dolazi s CEVO 4K modulom koji se brine za obradu slike. Uz Wi-Fi TV, dostupne su i brojne aplikacije, među kojima je i Netflix. Dolazi i u dijagonali od 65 i 84 inča. Stoji oko 22.999 kuna.

Sony Ultra HD ima zvučnike sa svemirskom tehnologijom
Sony Ultra HD dijagonale 65 inča, uz sjajni ekran s Triluminos tehnologijom, ima i Magnetic Fluid zvučnike koji su utemeljeni na NASA-inoj tehnologiji. Može se nadograditi na HDMI 2 standard. Cijena ovog modela je 42.999 kn

Panasonicov Ultra HD televizor od 65 inča je  prvi s HDMI 2.0 ulazom
TX-L65WT600 omogućuje 60 Hz sliku na HDMI 2.0, a ima DisplayPort 1.2. Dvostruki prijamnik omogućit će da snimate jedan i gledate drugi kanal. Cijena mu je oko 49.999 kuna.

Samsung Ultra HD spreman za nadogradnju
F9000 Ultra HD televizor dijagonale 65 inča dolazi s Evolution Kitom koji će omogućiti laganu i brzu nadogradnju hardvera, odnosno dodavanje novih opcija, kako će se razvijati tehnologija. Stoji 45.999 kn.

Philipsov Ultra HD proglasili su najboljim u europi za ovu godinu
UHD televizor dijagonale 65 inča, u suradnji s Ultra Pixel HD pogonom, osigurava još bolju kvalitetu slike uz 900 Hz sustav za reprodukciju glatkih pokreta. Philips također ističe podizanje rezolucije slike s Blu-Ray ili DVD medija. Stoji oko 34.999 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle