Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Samsungovu leću s kamerom kontrolirat ćemo treptajem oka

None Foto: Google

Samsung je još 2014. prijavio patent za pametnu leću koja će imati ugrađen sićušni ekran i kameru kojom bi mogli upravljati treptajem oka. Hoćemo li to vidjeti uskoro, još nije poznato

Ako je vjerovati izumima koje smo vidjeli u proteklih nekoliko godina, u bliskoj budućnosti nosit ćemo leće koje će mjeriti razinu glukoze, omogućiti savršeni vid, ali i fotografirati baš kao što smo mogli vidjeti u raznim špijunskim i SF filmovima.

Naime, Samsung je u Južnoj Koreji patentirao leću s ekranom koji projicira sliku u vaše oko, ali imat će i ugrađenu kameru. Nju ćemo jednostavno kontrolirati treptajem oka, dok će antene ugrađene u leću slati i primati sadržaj s obližnjeg telefona. Inače, patent su prijavili još 2014.

Blog SamMobile uz dijagram, koji pokazuje kako bi leća mogla izgledati, navodi da je glavni razlog za razvoj ovakvih leća limitirana kvaliteta slike koja se može postići na pametnim naočalama. Uz to, leće pružaju prirodnije okruženje za prikaz proširene stvarnosti od naočala. 

Iako im je patent odobren, to ne znači da ćemo i vidjeti proizvod kao takav. U svakom slučaju, leće kojima se upravlja treptajem oka čine se kao atraktivan detalj koji bi mnogi htjeli u bliskoj budućnosti. Ali,  tu se nameće i pitanje privatnosti koje se vezalo i uz Google Glass naočale. S tim da bi problem neovlaštenog snimanja ovdje mogao biti još više naglašen jer su leće u oku, dok je kod Googlea upravljanje naočalama izgledalo dovoljno nespretno.

Komentari (1)
  • kad to dodje upisat cu dva fakulteta i zavrsit u roku

    15. 4. 2016,   11:07