Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Saturn je novi 'kralj mjeseca': S 20 novih prestigao Jupiter

None Foto: NASA 4

Astronomi otkrili novih 20 Saturnovih satelita veličine 3 i 6 kilometara u promjeru. Plinoviti div drugi je najveći planetu u Sunčevu sustavu, a ovo otkriće ga svrstava u onaj s najviše svojih mjeseca.

Saturn je prepoznat kao "kralj mjeseca" Sunčevog sustava nakon što su astronomi otkrili još 20 satelita oko tog velikog planeta, čime je njihov broj narastao na 82, što je tri više od Jupitera.

NOVI HORIZONTI Šalju dron na Saturnov mjesec, tražit će porijeklo čovječanstva A POLAKO NESTAJU Nisu oduvijek tu: Prstenovi oko Saturna iznenađujuće su mladi

Novoidentificirane malene mjesece, veličine između 3 i 6 kilometara u promjeru, otkrio je istraživački tim astronoma Scotta Shepparda s washingtonskog Carnegie instituta za znanost, uz pomoć havajskog teleskopa Subaru.

- Saturn je kralj mjeseca! - proglasio je Sheppard ovaj tjedan kad je i objavljeno otkriće novih mjeseca. 

Jedan od satelita kreće se na zapanjujućoj udaljenosti od 24 milijuna kilometara od Saturna, dalje od bilo kojeg drugog mjeseca. Usporedbe radi, naš Mjesec udaljen je 386 tisuća kilometara od Zemlje. 

supernova NAJUDALJENIJA OD SVIH Astronomi otkrili supernovu staru 10,5 milijarda godina

Sedamnaest novootkrivenih Saturnovih mjeseca kreće se u suprotnom smjeru od njegove rotacije. Ostali se kreću zajedno s njim, kao što je uobičajeno. Saturn, plinoviti div sastavljen većinom od vodika i helija, drugi je najveći planet u Sunčevom sustavu, šesti po redu od Sunca. 

Njegov promjer je oko 116 tisuća kilometara, otprilike deset puta više od Zemljinog (12,7 tisuća kilometara). 

Veći od njega samo je Jupiter, peti planet od Sunca. 

(aš)

Komentari (10)
  • saturn najljepši planet na njemu nema zivota jedino treba istražiti titan njegov mjesec

    11. 10. 2019,   18:31
  • Izmisljaju kako im se sprdne xD

    11. 10. 2019,   19:18