Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Savršen pogled: U ovoj zgradi svi će stanovati u penthouseu

None Foto: Profimedia/Caters

Zgrada se okreće prema unaprijed određenom rasporedu i svaki stan u jednom trenutku dosegne prizemni kat. Potom ga sustav opet diže na vrh zgrade

Traženje savršenog stana naporna je i dugotrajna misija. Želite lijepi pogled, no cijene stanova na vrhu su puno više od ostalih. Ili želite stan u prizemlju da ne morate puno hodati, ali onda gledate u suprotnu zgradu. No, što ako možete imati oboje?

Tajvanski dizajner dosjetio se upravo tog. Na nedavnoj prezentaciji u San Franciscu Shin Kuo predstavio je svoj projekt nazvan Turn to the Future, zgradu čiji stanovi mijenjaju poziciju . Zgrada se okreće prema unaprijed određenom vremenu i svaki stan u jednom trenutku dosegne prizemni kat. Potom ga sustav opet diže na vrh zgrade. To bi omogućilo da svaki stan promijeni svaku moguću poziciju na zgradi i ima pogled na grad od 360 stupnjeva.

Profimedia/Caters

Prije nego se stanovi krenu rotirati, vrata svakog stana se automatski zaključavaju te se električne i vodovodne cijevi odvajaju. Kada stan dođe na sljedeću poziciju, sve se opet automatski spoji. Zasad nema podataka koliko dugo rotacija traje, odnosno koliko dugo bi stanari bili bez vode i struje dok stan ne dosegne sljedeću poziciju na zgradi.

Kuo je došao na ovu ideju kao rješenje za problem što najbogatiji stanovnici uvijek uzmu najbolje poglede na visokim zgrada. Njegov projekt bi dao jednakost svim stanarima , prenosi Daily Mail .

- Zgrade će biti sve više i više, a sve veći broj ljudi koji žive na nižim katovima će imati blokiran pogled, objasnio je Kuo.

Kuo je trenutačno u potrazi za investitorima kako bi ovaj projekt proveo u stvarnost. Prvi korak je napraviti rotirajuću zgradu s pet katova, a kaže da bi se njegova ideja mogla koristiti i za hotele i luksuzne zgrade.


Komentari (48)
  • Susjed na kojem si katu.Evo ti raspored kad mi je stan koji dan na kojem katu.

    5. 5. 2015,   18:51
  • projdeš navečer van i vjutro se pijan vrneš i nemreš stana najti :D

    5. 5. 2015,   19:23
  • Koliko će samo koštati kvadratni metar u takvoj zgradi (ako se ikada izgradi)? To će opet moći platiti samo bogati, a onda im je jednostavnije kupiti stan na vrhu normalne zgrade i uvijek biti na vrhu.

    5. 5. 2015,   18:37