Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

SeaBubbles je vodeni 'leteći' taksi koji nas želi riješiti gužvi

None Foto: PHILIPPE LAURENSON 6

Čamac na električni pogon koji se poziva preko aplikacije, kao i Uber, mogao bi u bliskoj budućnosti rješavati probleme gužvi.

Brojni veliki gradovi muku muče s prometnim gužvama iako imaju i goleme neiskorištene potencijale u vodenim površinama. Upravo to želi iskoristiti Francuz Alain Thebault koji razvija Seabubbles - taksi budućnosti koji bi radio slično poput Ubera. Cijeli sustav sastoji se od čamca, dokova i aplikacije koju bi koristili putnici.

SeaBubbles executives are seen aboard prototype of their water taxi in the harbour of Saint-Tropez | Autor: PHILIPPE LAURENSON Foto: PHILIPPE LAURENSON

SeaBubbles je leteći čamac na električni pogon, koji koristi hidrokrilo kako bi trup izdigao iznad vode i potom se kretao brzinama do 29 km/h. Thebault ovim projektom želi dizajn broda, kojim je 2009. rušio brzinske rekorde, pretvoriti u čisti način prijevoza i iskoristiti rijeke.

Kako prenosi Reuters, Thebault očekuje da će do kraja rujna prikupiti između 50 i 100 milijuna eura, a dok je bio ministar gospodarstva, projekt je podržao i sadašnji francuski predsjednik. 

SeaBubbles' founder and president, Bringdal, and founder and VP, Thebault, pose aboard prototype of their water taxi in the harbour of Saint-Tropez | Autor: PHILIPPE LAURENSON Foto: PHILIPPE LAURENSON

Cijeli projekt ima i niz pravnih prepreka, pa tako moraju gradske vlasti natjerati da podignu maksimalnu brzinu plovidbe na Seini. No, Thebault kaže da je put pun prepreka i da će ako stvari postanu previše komplicirane, otići tamo gdje je lakše. Navodno je za projekt zainteresirano oko pet gradova, ali nije otkrio o čemu se radi.
 

Komentari (11)
  • Ovo se može koristiti po rijekama i jezerima, pa čak i po moru, ali samo po lipom vrimenu. Drugačije nikako.

    24. 8. 2017,   19:14
  • Jos jedan beskorisno izmisljanje tople vode.Nista od toga.

    24. 8. 2017,   19:36
  • birokracija i kod njih problem, zakoni iz doba Napoleona.

    24. 8. 2017,   19:09