Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Selfie' je kriv za sve: Sve više narcisa zbog društvenih mreža

None Foto: Dreamstime

Korištenje interneta postaje problematično kada ima negativne posljednice na život pojedinca, kao što su efekti povlačenja kada su nisu na mreži, kao i uplitanje u razne odnose

Pretjerana uporaba društvenih mreža, a posebice objavljivanje fotografija i 'selfija' povezana je s porastom narcizma, pokazala je nova studija Sveučilišta Swansea i Sveučilišta u Milanu. 

'Teški' korisnici Twittera, Facebooka, Instagrama i Snapchata pokazali su prosječni porast narcisoidnog ponašanja od 25 posto u zadnja četiri mjeseca, a istraživači su pokazali da je upotreba vizualnog medija, posebice 'selfija', temelj za razvijanje narcizma. 

Korištenje interneta postaje problematično kada ima negativne posljednice na život pojedinca, kao što su efekti povlačenja kada su nisu na mreži, kao i uplitanje u razne odnose, piše Independent

Tijekom istraživanja su svi osim jednog sudionika koristili društvene medije s prosječnom upotrebom (koja isključuje njihovo korištenje u svrhu posla) oko tri sata dnevno. No, neki sudionici istaknuli su da društvene medije koji nisu vezani uz posao koriste i do osam sati dnevno. 

U studiji je 60% sudionika koristilo Facebook, četvrtina Instagram, 13% Twitter, a svaki je koristio Snapchat. Više od dvije trećine korisnika prvenstveno je koristilo društvene mreže za objavljivanje fotografija. 

Tijekom četiri mjeseca, koliko je istraživanje trajalo, mnogi sudionici razvili su osobnosti karakteristične za klinički narcisoidni poremećaj. On uključuje grandiozni ekshibicionizam i iskorištavanje drugih. 

- Do ove studije su postojala nagađanja da su narcizam i uporaba vizualnih društvenih medija povezani, no do sad nije bilo poznato koriste li narcisi više ovaj oblik medija ili je upotreba takvih platformi povezana s kasnijim rastom narcizma - kazao je profesor Phil Reed s Odsjeka za psihologiju Sveučilišta Swansea. 

- Rezultati ove studije pokazuju da se radi o oba slučaja, kao i da objavljivanje 'selfija' može povećat narcisoidnost - objasnio je Reed. 

Istraživanje dvaju sveučilišta je za svoju studiju koristilo reprezentativni uzorak stanovništva zbog čega Reed ističe da je čak 20% populacije u opasnosti da razvije takve osobnosti zbog pretjeranog korištenja društvenih mreža. 

Komentari (4)
  • selfimanija potaknula narcizam do krajnih granica

    14. 11. 2018,   10:24
  • Meni to stvarno nije jasno pogledam neke profile na fb i tisuće ovih selfia,na instagramu isto,neznam jel to narcizam ili sl. al iskreno ne vidim poantu,ok koji selfi čisto da se zna da je od te osobe profil...ma svejedno pišem i ja pi.darije

    12. 11. 2018,   12:08
  • ma kakvi, pa ljudi imaju potrebu slikati selfije, jer nisu narcisi hahaha

    12. 11. 2018,   11:43