Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Selfieji su dosad ubili 256 ljudi: Utopili su se, pali sa zgrada...

Da bi se ovome stalo na kraj stručnjaci savjetuju jasno označavanje područja na kojima se najčešće prave selfieji kao "zone zabrane selfieja"...

Koliko ste daleko spremni ići da biste snimili savršeni selfie? Novi podaci kažu da je u posljednjih nekoliko godina u smrt tako otišlo više od 250 ljudi. 

I dok se čini da je zaluđenost selfiejima, nastala u razdoblju rasta popularnosti društvenih medija uglavnom bezazlena razbibriga, američki znanstvenici raspolažu podacima po kojima ovaj fenomen još uvijek ima fatalne posljedice, osobito među mladima. 

Između 2011. i 2017., 259 osoba smrtno je stradalo pokušavajući snimiti taj impresivni selfie u nekoj ekstremnoj situaciji, podaci su istraživača najveće svjetske bibliografske medicinske baze podataka pohranjeni u Nacionalnoj knjižnici medicine SAD-a u Bethesdi.

Većinom se to događalo na opasnim lokacijama, primjerice na visokim zgradama, na planinama ili uz rub ceste. Utapanje, automobilske nesreće ili padovi s visokih zgrada i uzvisina najčešće su posljedice. 

Rezultati variraju ovisno o regiji i sredstvu, kažu američki istraživači. Polovina svih smrti kao posljedice nastojanja da se napravi dobar selfie zabilježena je u Indiji. U Americi je najviše onih koji su stradali pozirajući s vatrenim oružjem. 

Prosječna životna dob smrtno stradalih je 22 godine, a u 80 posto slučajeva riječ je o muškarcima. 

Američki istraživači kažu da su navedeni brojevi vjerojatno nepotpuni s obzirom na to da je riječ o novom fenomenu pa se podaci o ovakvim smrtnim slučajevima i ne evidentiraju. 

Da bi se ovome stalo na kraj stručnjaci savjetuju jasno označavanje područja na kojima se najčešće prave selfieji kao "zone zabrane selfieja". To bi ljude vjerojatno potaknulo na oprez. 

U Mumbaiju je dosad obilježeno 16 takvih zona, a slične mjere poduzele su Rusije i Indonezija.

Komentari (6)
  • Nije bolest sve sta boli.

    9. 10. 2018,   10:20
  • žalosno je kakve stvari danas ljude vesele, slikanje samog sebe i pokazivanje nepoznatim ljudima na društvenim mrežama..

    9. 10. 2018,   11:45
  • Takve ne žalim.

    10. 10. 2018,   20:17