Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šibenski gimnazijalci pobijedili na Europskom kvizu o novcu

None Foto: 6

Dva učenika iz pobjedničkog tima u pratnji nastavnika u svibnju putuju u Bruxelles, gdje će se natjecati sa 60-ak europskih finalista. Na kvizu su sudjelovala 262 tima iz cijele Hrvatske

Učenici Marko Čubrić, Niko Perica, Roko Petković i Bruno Petković iz 1. a razreda Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika pobjednici su prvog nacionalnog natjecanja Europskog kviza o novcu koji se održao u petak 16. ožujka putem online Kahoot! Platforme i YouTube kanala.  Dvojica učenika iz tog pobjedničkog tima u pratnji nastavnika/nastavnice – otputovat će u Bruxelles, Belgiju, gdje će sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju 8. svibnja 2018. U Bruxellesu će se natjecati 60-ak europskih nacionalnih finalista iz 30-ak zemalja. 

Svi su bili dobro pripremljeni

Na nacionalnom natjecanju sudjelovalo je 262 timova i razreda iz 140 škola iz cijele Hrvatske. Drugo mjesto pripalo je učenicama sedmih razreda Osnovne škole Zapruđe iz Zagreba, a treće mjesto podijelili su timovi Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Đakova i Gospodarske škole iz Varaždina. Četvrto mjesto osvojio je tim učenika Osnovne škole Gustav Krklec iz Maruševca - Područna škola Druškovec, a peto mjesto zauzeo je tim iz 1. razreda Srednje poljoprivredne i tehničke škole iz Opuzena.

Kviz se održao povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca kako bi se unaprijedila razina financijske pismenosti. Za natjecanje, prijavljeni su 7. i 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole, različitih usmjerenja i prethodnih znanja. Iako jest cilj što bolje plasiranje na natjecanju, najvažniji ciljevi su da učenici nauče dodatne pojmove financijske pismenosti ili potvrde svoje znanje, te također vježbaju timski rad – zajedničko donošenje i upis odluka, tj. zajedničko odgovaranje na pitanja.

- Na rezultate je najviše utjecao broj točnih odgovora i brzina rješavanja pitanja, a prema točnim odgovorima svih razreda i timova vidljivo je da su se naši učenici dobro pripremali za kviz i da učenje o novcu nije blisko prvenstveno učenicima ekonomskih usmjerenja već i svim ostalim školarcima, neovisno koji su smjer školovanja odabrali. Mladi žele učiti i steći financijske vještine o novcu, ako im to prezentiramo na moderan te jednostavan način i u natjecateljskom okruženju - kazao je direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović, dodatno naglasivši da sada predstoji priprema naših najboljih natjecatelja za europsko finale.

None Foto: 5

Iskušajte svoje znanje

- Vjerujemo da imamo veliku priliku biti u utrci za najbolje rezultate jer vidimo velik entuzijazam i želju mladih Šibenčana da uz najvišu razinu znanja predstave našu zemlju u što boljem svjetlu - naglasio je Adrović. 

Neovisno što je nacionalno natjecanje završilo, dobrodošli su svi mladi, ali i oni stariji, da i dalje rješavaju kvizove za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, Europske Unije i ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje ovdje

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (2)
  • rođeni za ADZ - nebi se čudio da im pod mus voctvo prodjeli članske/partijske karte

    23. 3. 2018,   10:43