Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Sigurne' tvrtke moći će dobiti licence za prodaju Huaweiju

None Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva će u slučajevima gdje nema prijetnje nacionalnoj sigurnosti izdavati licence američkim kompanijama koje žele raditi s Huaweijem

Američka vlada izdavat će licence američkim tvrtkama koje žele trgovati s kineskim tehnološkim gigantom Huaweijem, potvrdio je tajnik ministarstva gospodarstva Wilbur Ross i dodao se to odnosi na slučajeve gdje nema prijetnje nacionalnoj sigurnosti. No nije jasno koji će to proizvodi prolaziti kontrolu ili ne.

TRUMPOV SAVJETNIK: 'Američka politika prema 5G mreži i Huaweiju se ne mijenja'

Kako javlja Reuters, Ross je također kazao kako Huawei ostaje na takozvanoj “crnoj listi” koja ne bi trebala mijenjati politiku “presumpcije poricanja”, a koja se primjenjuje na zahtjeve tvrtki za izdavanjem licenci.

Prema svemu sudeći, čini se kako je ovo početak normalizacije trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine nakon što su eskalirali u svibnju kad je američki predsjednik Donald Trump uredbom zabranio američkim kompanijama da trguju s Huaweijem.

TRUMP POPUSTIO, 'RAT' JE GOTOV? 'Nema sankcija, američke firme smiju surađivati s Huaweijem'

I Huawei i američke tehnološke kompanije poput Googlea tada su nedvosmisleno kazivali kako trpe štetu zbog Trumpove političke odluke koja se reflektirala na rad privatnih kompanija. Nakon uvođenja zabrane, proizvođači poluvodiča lobirali su kod američke vlade tražeći dozvolu da prodaju neosjetljivu opremu koju Huawei može lako kupiti i vani, tvrdeći kako bi široka zabrana  naškodila američkim kompanijama.

 

Komentari (1)
  • To. Samo naprijed. Pokopajte se sami. Ionako će na kraju biti krivi Kina, Rusija i Iran.

    12. 7. 2019,   08:38